DEVOJČICA PONUDILA POMOĆ DOK SE OPRAVLJA BIG BEN: Dok ne popravite sat, vikaću svakog dana BONG!
Foto: Thinkstock

Nesvakidašnji predlog

DEVOJČICA PONUDILA POMOĆ DOK SE OPRAVLJA BIG BEN: Dok ne popravite sat, vikaću svakog dana BONG!

Planeta -

Na vest da će najčuveniji sat u svetu, londonski "Big Ben" prestati da radi zbog renoviranja, jedna osmogodišnja devojčica je u pismu ponudila pomoć: da svakodnevno uzvikuje "Bong!" pred mikrofonom Četvrtog programa Radija BBC koji prenosom zvonjave tog sata dvaput dnevno najavljuje vesti.

Svega nekoliko dana kasnije, piše danas na sajtu lista "Indipendent", devojčica Fib Hanson je dobila odgovor uredništva u kojem piše da je njen predlog prenet "onima koji donose odluke", ali i da bi zadatak koji bi preuzela tokom popravke sata početkom iduće godine, mogao za nju biti veoma težak.

"Draga gospodjice Hanson, hvala za pismo i za vašu vrlo maštovitu ideju o tome šta uraditi kada 'Big Ben' zaćuti početkom iduće godine zbog popravke. Neki od najpametnijih i najvažnijih ljudi na BBC se češu po glavi, pitajući se šta da se uradi", piše u pismu.

Uprava BBC dalje piše: "Kao što znate, direktno prenosimo 'bongove'... i (što možda ne znate) početak zvonjave (deo koji zvuči 'Bim-Bom', 'Bim-Bom', 'Bim-Bob-Bim-Bom', a pre prvog 'BOOONNNGGGGGGGGGG'!) svaki put je u malo drugačije vreme (zbog čega ponekad čujete kako neko slučajno govori kada zvonjava počne)".

"Dakle, zadatak da vičete 'Bong' bio bi veliki: svakog dana morali biste da žurite iz škole (i tokom vikenda), da žurno kod kuće popijete čaj, da uradite domaće zadatke, da se malo odmorite, a onda brzo odspavate. I tada - e, tu je težak deo - morali biste da opet žurite nazad, jer se 'Bong' ponovo prenosi pred vesti u ponoć. To je užasno puno posla za nekoga ko je još prilično mlad", piše u pismu Rodžer Sojer, urednik Četvrtog programa Radija BBC, koji dodaje da on to "nikako ne bi želeo da radi".

Otac devojčice, Džon Hanson, koji je na Fejsbuku objavio pismo, napisao je da je Fibi bila "apsolutno zapanjena" kada je dobila odgovor BBC i toliko ponosna da je pismo odnela u školu da ga svima pokaže, a i da ona misli da će je on dvaput dnevno automobilom voziti do BBC-ja.

Jednom ranije, kada je "Big Ben" zaćutao takodje zboga popravke, BBC je umesto zvonjave svako veče emitovao kratke snimke cvrkuta ptica što se dopalo slušaocima, ali su potom drugi "ukrali" tu ideju, tako da BBC kaže da to ne može da ponovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track