NOVI DETALJI O ATENTATORU NA RUSKOG AMBASADORA: Ubica radio u obezbeđenju ruske ambasade u Ankari!
Foto: Fonet/AP

procureli detalji ubistva

NOVI DETALJI O ATENTATORU NA RUSKOG AMBASADORA: Ubica radio u obezbeđenju ruske ambasade u Ankari!

Planeta -

Mevlut Mert Atlintas (22), atentator na ruskog ambasadora Andreja Karlova (62) ušao je u galeriju odeven u svečano odelo s kravatom i utopio se s ostalim gostima koji su došli na otvaranje izložbe fotografija u četvrti punoj luksuznih hotela i ambasada u Ankari.

Turska policija je saopštila je da je atentator na ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari, radio na obezbeđivanju ambasada prošle nedelje, u vreme anti-ruski skupova zbog situacije u sirijskom Alepu.

On je za razliku od ostalih zvanica Atlintas se predstavio kao pripadnik obezbeđenja Karlova, pa je tako prošao sa pištoljem detektor metala na ulazu bez problema. Radnicima obezbeđenja je pokazao i policijsku značku i ušao.

Prvi od njegovih 11 pucnjeva bio je direktno u leđa Andreja Karlova dok je držao govor na otvorenju izložbe o seriji fotografija o njegovoj domovini pod nazivom 'Rusija u očima Turaka'. .Altintas je ispalio 8 metaka u ambasadora. U pucnjavi je povređeno još troje posetilaca , među kojima ima i Rusa.

Na dan ubistva ruskog diplomata Altintas je uzeo odmor i rezervisao hotel u kom je i planirao napad, a koji je u neposrednoj blizini Centra za savremenu umetnost u Ankari.

ENGLEZI PROGLASILI UBICU RUSKOG AMBASADORA TURSKIM PRINCIPOM: Šokantan članak u Dejli ekspresu!

Tursko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je 22-godišnji Altintas ubijen. Altintas je rođen 1994. u gradu Soke u regiji Ajdin na zapadu Turske gde je pohađao policijsku akademiju. Policajac je bio dve i po godine i bio je pripadnik interventne policije u Ankari. Ne zna se da li je bio na dužnosti kada je ubio ambasadora. Turska policija zadržala je sedmero ljudi u pritvoru, a među njima su Altintasov otac, majka, sestra, još troje rođaka i njegov cimer iz Ankare.

Još uvek nije poznat tačan motiv napada, ali je u galeriji bilo mnogo reportera i Altintas je znao da će njegov pohod biti snimljen. Nakon što je ispalio nekoliko metaka uzviknuo je 'Alahu akbar! Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! Samo smrt me može maknuti odavde. Svako ko je sudelovao u ovoj represiji će jedan po jedan platiti za to", vikao je.

Turski zvaničnici su izjavili da se proverava da li je Altintas imao veze s pokretom FETO (Hizmet) Fetulaha Gulena kojeg Turska krivi za izazivanje puča 15 jula ove godine. Oni koji su ga poznavali tvrde da je aktivno učestvovao u Erdoganovoj AKP stranci, ali i da bi mogao da bude povezan i s ogrankom Al-kaide, terorističkom organizacijom Al Nusra Front.

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) TERORISTU (22) STIGLA KAZNA Turski policajci izrešetali ubicu ruskog ambasadora!

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije objavilo kako je Altintas ubijen ali fotograf koji je snimio čitav incident izjavio je da je poginuo u međusobnoj pucnjavi sa specijalnom policijom koja je trajala oko 15 minuta.

"Kada sam se vratio u redakciju da editujem fotografije, bio sam šokiran kad sam shvatio da je ubica stajao iza ambasadora koji je držao govor. Poput prijatelja ili telohranitelja - komentirao je fotograf AP Burhan Ozbilici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da grupa ruskih istražitelja prema dogovoru Erdogana i Putina putuje u Tursku kako bi istražili ubistvo.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track