(KURIR TV) ISTORIJA UPOZORAVA: Ambasadori laka meta terorista!
Foto: Reuters

Strašno

(KURIR TV) ISTORIJA UPOZORAVA: Ambasadori laka meta terorista!

Planeta -

Ubistvo Andreja Karlova, ruskog ambasadora u Turskoj u Ankari, nije prvi slučaj likvidacije stranog ambasadora u nekoj zemlji.

Nakon Drugog svetskog rata dogodio se najveći broj atentata na američke ambasadore, čak šest. Najpre je u Libiji ubijen Džej Kristofer Stivens.

Njega su sa još trojicom američkih funkcionera ubili islamisti tokom napada na konzulat SAD.

1979. u Avganistanu je ubijen američki ambasador Adolf Dubs, tokom pokušaja spasavanja, nakon što su ga u Kabulu oteli radikalni islamisti.

1976. u Bejrutu se dogodila otmica ambasadora Francisa Meloia, koji je potom i ubijen od strane Palestinske Libanske grupe.Dve godine ranije

1974. na Kipru je ubijen američki ambasador Rodžer Dejvis tokom pucnjave na ambasadu u Nikoziji tokom demonstracija kiparskih Grka.

1973. ambasador u Sudanu Kleo Noel uzet je kao taoc zajedno sa još dvojicom diplomata od strane palestinskih komandosa koji su ga kasnije i pogubili.

1968. Ambasador u Gvatemali Džon Gordon Majni, otet je i njega su ubili naoružani pobunjenici.Francuska u svojoj istoriji beleži dva atentata na svoje ambasadore.

1993. Filip Bernard ambasador u tadašnjoj državi Zair ubijen je zalutalim metkom tokom pokušaja prekida sukoba u glavnom gradu Kinšasa.

1981. u Bejrutu je ubijen Luis Delamare, za šta je osumnjičena Sirija preko francuske diplomatske uloge u građanskom ratu u Libanu.

Pre nešto više od tri decenije u Beogradu je ubijen turski ambasador Galip Balkar. Ubistvo se dogodilo 9. marta 1983. godine, i to je bio prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u našem glavnom gradu i Jugoslaviji.

Za to ubistvo optuženi su jermenski atentatori Haručion Krikor Levonijan i Rafi Aleksander el Bekijan koji su osuđeni na po 20 godina zatvora. El Bekijanu je ta kazna preinačena na 15 godina robije. U Parizu je 1976. godine ubijen bolivijski ambasador Hoakin Zenteno Anaja, za šta je osumnjičena grupa koja sebe naziva Međunarodne Če Gevara brigade.

Nažalost i u istoriji SFRJ se beleži likvidacija domaćeg ambasadora. 1971. godine u Stokholmu je ubijen jugoslovenski ambasador Vladimir Rolović.

Za to ubistvo na doživotni zatvor osuđen je ustaški terorista Miroslav Barišić, ali je Vlada Ulofa Palmea 1985. preinačila tu presudu na 18 godina robije.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track