TURSKI ZVANIČNIK: Ubica ruskog ambasadora nije delovao sam!
Foto: Fonet/AP

TURSKI ZVANIČNIK: Ubica ruskog ambasadora nije delovao sam!

Planeta -

Turski policajac koji je ubio ruskog ambasadora u Ankari verovatno nije delovao sam, rekao je danas visoki turski zvaničnik, dok istražitelji obe zemlje tragaju za detaljima koji bi mogli da ukažu na to ko stoji iza ubistva.

Ruski istražitelji pregledali su danas galeriju u glavnom gradu Turske Ankari gde je ambasadora Andreja Karlova juče uveče ubio policajac Mevlut Mert Altintaš. Dvadesetdvogodišnji napadač, pripadnik policije za suzbijanje demonstracija u Ankari, uzvikivao je parole o sirijskom gradu Alepu kada je ubio ambasdora.

Turski visoki državni zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime opisao je ubistvo kao "potpuno profesionalno" i da to "nije akcija jednog čoveka" i rekao da je napad dobro isplaniran.

Turske vlasti do sada nisu objavile nikakve informacije o istrazi niti spekulacije o mogućem motivu ubice. Turska policija je privela sedam ljudi povezanih s napadačem, njegove roditelje, sestru, još tri rodjaka i njegovog cimera u Ankari, navela je turska agencija Anadolija.

Prema navodima agencije, Altintaš je uzeo odsustvo sa posla i 14. decembra rezervisao sobu u hotelu blizu izložbenog centra. Stigao je u hotel u ponedeljak. Policija je pretražila hotelsku sobu koja je kasnije zapečaćena.

Telo ubijenog ruskog ambasadora Karlova odvezeno je danas avionom za Moskvu, a na aerodromu u Ankari je organizovana ceremonija ispraćaja posmrtnih ostataka ambasadora kojoj su prisustvovali turski zvaničnici i diplomate.

"Ambasador Karlov postao je večni simbol tursko-ruskog prijateljstva", rekao je turski vicepremijer Turgul Turkeš na ceremoniji.

Turska i Rusija, koje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, obećale su da ovo ubistvo neće poremetiti napore da poboljšaju odnose. Ubistvo ambasadora usledilo je posle višednevnih protesta u Turskoj zbog podrške Moskve sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu i ruske uloge u bombardovanju pobunjeničkih kvartova sirijskog grada Alepa. I ubica ambasadora je uzvikivao parole da se ne zaboravi Alep dok je pucao u njega.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlug Čavušoglu je rekao na ranije zakazanom sastanku o Siriji u Moskvi zajedno sa njegovim kolegama iz Rusije i Irana da će Turska i Rusija raditi zajedno da utvrde ko stoji iza tog "gnusnog terorističkog napada".

NOVI DETALJI O ATENTATORU NA RUSKOG AMBASADORA: Ubica radio u obezbeđenju ruske ambasade u Ankari!

(VIDEO) ISPOVEST ČOVEKA KOME SU PRED OČIMA UBILI RUSKOG AMBASADORA: Pucao mu je u leđa, pa ga overio

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) TERORISTU (22) STIGLA KAZNA Turski policajci izrešetali ubicu ruskog ambasadora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track