JEZIVA MATEMATIKA TERORA: Zašto je brutalni napad u Berlinu uspešniji od 11. septembra
Foto: Reuters, Profimedia

Potpuno novi mehanizam terora

JEZIVA MATEMATIKA TERORA: Zašto je brutalni napad u Berlinu uspešniji od 11. septembra

Planeta -

Kada se uporedi ono što je uloženo s rezultatom, napad na Božićni sajam u Berlinu uspešniji je i od terorističkog napada 11. septembra u Njujorku.

U napadu 11. septembra ubijeno je mnogo više ljudi, njih 2.700, odnosno 142 po napadaču - učestvovalo je 19 terorista na čelu s Mohamedom Atom.

U napadu kamionom u Nici u julu ove godine ubijeno je 86 osoba, u Berlinu se broj mrtvih dosada popeo na 12, uz 48 povređenih.

Međutim, kad se uračunaju uloženo vreme i novac, napad u Berlinu mnogo je uspešniji od udara na njujorške "blizance", izračunao je nemački list Bild u tekstu Matematika terora.

Kako se navodi, da bi oteli avione i srušili ih na nebodere koji su bili simbol Menhetna, teroristima je bilo potrebno nekoliko meseci i gomila novca.

"Prva prepreka bio im je ulazak u SAD, potom ubaciti se u letačke škole... Veoma skupo, ako u to samo uračunate smeštaj i hranu za 19 terorista sve to vreme. Al Kaida je morala da uloži mnogo novca u pripremu i izvršenje napada koji je promenio svet", piše Bild.

Za razliku od toga, napad na Božićni sajam u ponedeljak uveče u Berlinu sličan je onome u Nici - umesto profesionalaca i ovde imamo "teroristu-amatera" za volanom kamiona, bez eksploziva, bez spektakularne eksplozije, bez ludog specijalca koji će s "kalašnjikovom u ruci haračiti gradom sejući smrt".

Napadi u Berlinu i Nici pokazuju kako se od septembra 2001. promenio svet, a s njim i globalni terorizam, piše Bild. Dok je 2001. teroristima i dalje bilo potrebno nekoliko meseci pripreme za složenu organizaciju komplikovanog i skupog napada ne bi li dobili pažnju svetske javnosti, danas taj isti cilj ostvaruju s minimalnim naporom.

Napad 11. septembra ušao je u istoriju kao prvi veliki teroristički napad u direktnom televizijskom prenosu zbog atraktivne mete. Danas se do svetskih medija može i bez toga, sve što vam je potrebno jeste jedan mobilni spojen na internet.

Osim toga, teroristima je danas mnogo atraktivniji model solo-napadača. U vreme opšteg nadzora interneta mnogo je teže organizovati terorističku grupu i očuvati tajnost komunikacija. Angažman solo-napadača smanjuje na minimum rizik od otkrivanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takođe, što je - što je teroristima verovatno i najvažnije – to je idealan model za oponašanje.

U 15 godina svet se veoma promenio, tako da teroristi s mnogo manje sredstava mogu postići željeni cilj. Zato današnji teroristički napadi nisu više ni blizu spektakularni kao onaj 11. septembra. Islamisti više ne moraju da investiraju veliki novac u napad o kojem će govoriti ceo svet. Dosta je da se pojavi osamljeni, neprilagođeni klinac s oružjem koje pronađe usput, na putu.

(Jutarnji/ Bild)

(VIDEO) OVAKO JE UHAPŠEN SRBIN U NEMAČKOJ: Boban S. iznajmio sobu ubici koji je pregazio 12 ljudi?!

U PEKINGU HAOS KAO U BERLINU: Kamiondžija uleteo na pijacu i krenuo da kosi ljude, četvoro mrtvo

(FOTO) NAPAD AUTO BOMBOM NA HRIŠĆANE U AUSTRALIJI: Kombi bio parkiran ispred zgrade pa eksplodirao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track