TRAMP O NAPADIMA U BERLINU I ANKARI: Pokazuje se da sam bio u pravu!
Foto: AP, 04.04.2016.

Novi predsednik SAD razočaran

TRAMP O NAPADIMA U BERLINU I ANKARI: Pokazuje se da sam bio u pravu!

Planeta -

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nazvao je napade u Berlinu i Ankari "groznim" te rekao kako se pokazalo da je u pravu u vezi svojih planova da obuzda imigraciju muslimana u Sjedinjene Države.

"To što se događa je grozno, grozno", rekao je Tramp novinarima upitan za napad kamionom u kojem je ubijeno 12 ljudi na Božićnom sajmu u Berlinu i ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj u Ankari.

Trampa su novinari pitali u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi da li će zločini koji su počinjeni u ponedeljak u Berlinu i Ankari uticati na njegova razmišljanja o uvođenju zabrane za ulazak muslimana u Sjedinjene Države ili o registru za imigrante iz muslimanskih zemalja.

"Znate moje planove. Sve vreme se pokazuje da sam u pravu, 100 posto u pravu. Ono što se događa je sramotno", rekao je Tramp.

Tokom svoje predizborne kampanje Tramp je pozvao na privremenu zabranu muslimanima za ulazak u zemlju kao sredstvo u borbi protiv terorizma, što je dovelo do kritika u zemlji i van nje.

On je to kasnije preformulisao u predlog privremenog prekida imigracije iz područja koja se smatraju izvoznicima terorizma i gde se ne mogu osigurati provere.

Tramp je u ponedeljak okrivio Islamsku državu za napad u Berlinu i druge militante koji "stalno vrše pokolje hrišćana u njihovim zajednicama i mestima katoličanstva kao deo njihovog svetskog džihada". Odgovornost za napad kamionom je preuzela Islamska država.

Upitan za spominjanje hrišćana novoizabrani predsednik je u sredu proširio svoj odgovor. "To je napad na čovečanstvo i mora se zaustaviti".

"To što se događa je sramotno", rekao je Tramp dodajući kako nije razgovarao s predsednikom Barakom Obamom od napada u Berlinu i Ankari.

Tramp je kritičan prema Obami i svojoj demokratskoj protivnici na izborima u novembru, bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton zato što, kako kaže, oklevaju jasno da odrede islamsku militantnost kao opasnost.

Tramp je u sredu dobio predsednički dnevni sažetak, najpoverljiviji i strogo čuvani vladin dokument, saopštio je njegov prelazni tim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track