OD ORALNOG SEKSA,DO NATPRIRODNIH MOĆI Ovo je 5 najneobičnijih rituala inicijacije mladića u muškarca
Foto: Profimedia, Ilustracija

NEKIMA NI SPARTANCI NISU RAVNI

OD ORALNOG SEKSA,DO NATPRIRODNIH MOĆI Ovo je 5 najneobičnijih rituala inicijacije mladića u muškarca

Planeta -

Predstavljamo vam 5 najneobičnijih procesa inicijacije muškosti u istoriji, kao i društva u kojima su se oni zadržali do danas

Kroz istoriju, brojne kulture praktikovale su neobične običaje i rituale kojima su dečake uvodili u svet muškaraca. Metode - često tajnovite i svete - varirale su od zemlje do zemlje. Ipak, za sve njih postoji jedna zajednička tačka slaganja, a to je uloga koju muškarac ima u porodici i društvu, piše Newsweek.rs.Predstavljamo vam 5 najneobičnijih procesa inicijacije mladića u muškarca:

Foto: Profimedia, Ilustracija
Foto: Profimedia, Ilustracija

SPARTANSKA LJUBAVU sedmoj godini života, spartanski dečaci morali su da napuste svoje porodice i upišu se u škole u kojima je na probi bila ne samo njihova fizička snaga, već i snaga volje.Vojni trening podrazumevao je erotske odnose sa starijim dečacima, jer je prema mišljenju spartanskih vojskovođa, na taj način stvarana posebna veza koje je jačala požrtvovanost u bici i motivisala ratnike da što bolje brane svoje saborce/partnere.Danas, mnoge kulture i dalje iznad svega kod muškaraca cene snagu. U Papui Novoj Gvineji, u plemenu Sambija, dečake u sedmnoj godini života odvajaju od majki kako bi ih podvrgli tajnom procesu inicijacije u koji je uključen, između ostalog, i oralni seks sa muškarcima.

Foto: Pixabay, Ilustracija: Sparta
Foto: Pixabay, Ilustracija: Sparta

RIMSKO PRAVOKako je Rimsko carstvo raslo i robovi postajali brojniji od građana (nisu svi slobodni ljudi bili građani Rima, naprotiv, sve do poznog carstva osobe sa građanskim pravom bile procentualno veoma malobrojne), za rimsku elitu bilo je veoma važno da se dečaci rano ožene i dobiju decu. Tek tada, dečaci su postajali muškarci i punopravni građani. Do tog trenutka, očevi su imali gotovo apsolutni vlast nad decom.Danas, u mnogim društvima je brak definisan pre svega kao religijski ritual koji uvodi ne samo u odraslo, zrelo doba, već i inicira muškarca kao nosioca porodice.

Foto: Wikipedia, Rimska freska: Banket
Foto: Wikipedia, Rimska freska: Banket

ENGLESKA U 17. VEKU

U Engleskoj, ekvivalent inicijaciji u muškost predstavljalo je proglašenje muškarca za viteza. Put od štitonoše do viteza bio je ispunjen surovim borbama, turnirima i strogim hrišćanskim propisima za život.Danas, na pacifičkim ostrvima Trobrian, dečaci u pubertetu napuštaju porodicu i odlaze kod ujaka, koji ih uči "muškosti". Submisija mentoru predstavlja znak poštovanja predaka i posvećenosti zajednici.

Foto: Pixabay, Ilustracija: Vitez
Foto: Pixabay, Ilustracija: Vitez

HAVAJI U 18. VEKUDečaci iz uglednih porodica koje su služile kralju, nasleđivali su status od očeva. Jedini način da dečak bude primljen u ovaj krug jeste da se dokaže kao muškarac, odnosno da pokaže veliku hrabrost, borbene sposobnosti ili da demonstrira isceliteljske moći. Jedino kao vojnik, vrač ili sveštenik je običan čovek mogao da postane "muškarac" u havajskom smisli reči.U savremenoj Indiji, priipadnici nižih kasti dokazuju svoju pobožnost u ritualima kao što su hodanje po vrelom uglju i rvanje sa bikovima.

Foto: Pixabay, Havajski šaman
Foto: Pixabay, Havajski šaman

INDIJANCI VELIKIH RAVNICAU Lakoti, tinejderi su uvođeni u svet muškaraca kada su bili dovoljnostari da izvedu takozvani "Sunčev ples". Ritual je podrazumevao da dečak gleda direktno u sunce, dok ga u stojećem položaju drže jedino konopci zakačeni za kuke provučene kroz njegovu kožu.Danas, dečaci iz liberijskog plemena Kpele moraju da se podvrgnu izrazito tajnim i, koliko je poznato, veoma bolnim ceremonijama u kojima im bogovi navodno daju natprirodne moći neophodne da bi postali muškarci i preživeli surovost sveta.

Foto: Pixabay, Ilustracija: Indijanac iz Velikih Ravnica
Foto: Pixabay, Ilustracija: Indijanac iz Velikih Ravnica

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK OTKRIVA Evo kako izgleda Srbin koji je radikalizovao napadača iz Berlina (FOTO)Zaboravljeni pokolj: Evo kako su Krstaši doneli pustoš i smrt BeograduPutin nikad agresivniji: Jači smo nego bilo koji mogući agresor. Bilo koji!Vlada iz senke ili teorija zavere: Ovo je 5 najmoćnijih porodica sveta (FOTO)NEWSWEEK PREDSTAVLJA Tiranija pozitivnog razmišljanja: Evo zašto ne treba gledati samo s vedrije strane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track