NOVO KRVAVO POPRIŠTE: U ovom gradu bi mogao da se ponovi crni scenario iz Alepa
Foto: Reuters

Idlib

NOVO KRVAVO POPRIŠTE: U ovom gradu bi mogao da se ponovi crni scenario iz Alepa

Planeta -

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas da je prekid neprijateljstava širom Sirije od životne važnosti kako bi se izbegla još jedna krvava bitka poput ove u Alepu.

Prema podacima UN najmanje 35.000 ljudi, i civila i boraca, evakuisano je iz istočnog Alepa u operaciji koja je trajala nedelju dana, navodi Rojters.

"Mnogi od njih su otišli u Idlib, koji bi mogao da bude sledeći Alepo", upozorio je de Mistura.

AP je u nedelju objavio da će, nakon bitke za grad Alepo, jedna od sledećih meta snaga pod komandom sirijskog predsednika Bašara al Asada verovatno biti srce pobunjeničke teritorije, susedna pokrajina Idlib.

Agencija ukazuje da je ova pokrajina koja se nalazi zapadno od Alepa uporište Džabhat al Nusre, podružnice Al Kaide ranije poznate pod imenom Nusra front.

Idlib je prenatrpan desetinama hiljada pobunjenika, od kojih su mnogi evakuisani iz drugih delova zemlje, pa AP ocenjuje da bi zato mogao da postane još krvavije poprište sukoba od Alepa.

Idlib ima direktnu vezu sa turskom granicom i nalazi se na svega nekoliko kilometara severno od Hame, centralne pokrajine i glavne tačke odbrane Asadovih priobalnih uporišta i obližnjih ruskih vojnih baza.

AP podseća da je sirijski predsednik Bašar al Asad u intervjuu koji je prošle nedelje dao ruskim medijima u Damasku rekao da bi, posle osiguravanja područja oko Alepa, sledeća meta mogla da bude Idlib.

Foto: Fonet/ Danilo Jankovic
Foto: Fonet/ Danilo Jankovic

"Odluka o tome koji će grad biti sledeći zavisi od toga u kojem gradu postoji najveći broj terorista i koji grad obezbeđuje drugim zemljama mogućnost da ga logistički podržavaju", rekao je Asad i dodao da će odluka biti doneta u razgovorima sa njegovim ruskim i iranskim saveznicima.

(FOTO,VIDEO) SIRIJSKI POBUNJENICI BEZ MILOSTI: Zapalili autobuse za evakuaciju bolesnih i ranjenih

SLEDI JOŠ JEDNA VELIKA BITKA: Oslobađa se pokrajina gde se krije na hiljade pobunjenika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track