AMRIJEV PUT OD BERLINA DO MILANA: Francuzi ćute kako je nesmetano uspeo da prođe kroz njihovu zemlju
Foto: Twitter

VELIKI SIGURNOSNI PROPUST

AMRIJEV PUT OD BERLINA DO MILANA: Francuzi ćute kako je nesmetano uspeo da prođe kroz njihovu zemlju

Planeta -

Napadač iz Berlina, Anis Amri ubijen je rano jutros u predgrađu Milana posle kratkotrajnog okršaja s policijom. Prema poslednjim informacijama u Italiju je stigao preko Francuske.

Iz Pariza i Šamberja prešao je granicu, prešao kroz Turin i uhvaćen je u Milanu. Francuske vlasti su odbile da komentarišu informaciju prema kojoj je napadač iz Berina ušao u Francusku i iz nje izašao već kad je za njim bila raspisana međunarodna poternica, javlja AP.

Italijani uveravaju: "Stigao je vozom preko Francuske"

Šef milanske policije Antonio de Iesu ranije je kazao kao je Amri "u Italiju došao preko Francuske", zemlje u kojoj je na snazi najviši stepen pripravnosti više od godinu dana posle krvavog napada na Pariz.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova i francuski premijer nisu želeli da komentarišu informaciju italijanskih vlasti prema kojoj je prilikom hapšenja Amri kod sebe imao kartu za voz iz francuskog Šamberja kupljenu dan ranije.

Uspeo je da prođe velike sigurnosne provere

Francuska je povećala nivo sigurnosti naročito na granici s Nemačkom posle napada u Berlinu koji se dogodio u ponedeljak, a dodatne sigurnosne provere uvedene su na sve železničke stanice nakon napada na ruti Amsterdam-Pariz.

Nemačke snage sigurnosti objavile su kako je napadač iz Berlina povezan s ekstremističkom regrutacijskom mrežom koju je predvodio propovednik uhapšen prošlog meseca, a ime Anisa Amria, poznato je policiji i dovodi se u vezu s džihadističkom mrežom koju je vodio 32-godišnji Iračanin s nemačkom adresom Abu Vala.

Oštra desnica

Konzervativni član Evropskog Parlamenta, Danijel Hanan komenarisao je putem Tvitera da je Anis Amri ušao u Evropu ilegalnim putem i da nije bio deportovan.

"Nešto je ozbiljno pošlo po zlu", napisao je Hanan i objavio kartu kretanja napadača nakon zločina u Berlinu.

(EKP/ Net.hr/ Gardian)

BONUS VIDEO: ANKETA DA LI SE PLAŠE TERORISTIČKIH NAPADA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track