Najnovije vesti

MEĐU ŽRTVAMA I DOKTORKA LIZA: Putinova humanitarka koja je pomagala Srbiji, nosila je pomoć u Siriju
Foto: Printscreen Tweet

Nastradala direktorka fonda "Pravedna pomoć"

MEĐU ŽRTVAMA I DOKTORKA LIZA: Putinova humanitarka koja je pomagala Srbiji, nosila je pomoć u Siriju

Planeta

Potrvrđeno je da je među nastradalim putnicima ruskog aviona koji se rano jutros srušio u Crno more bila je i Jelisaveta Glinka, direktorka fonda "Pravedna pomoć", lekar i veliki humanista.

Na sajtu humanitarne organizacije koju je Glinkova vodila stoji kratko saopštenje u kome se navodi da je doktorka krenula u u Siriju kako bi dostavila pakete humanitarne pomoći i lekove Univerzitetskoj bolnici u Alepu.

Jelisaveta Glinkova rođena je 20. februara 1962. godine u Moskvi. Diplomirala je medicinu 1986. godine u Moskvi. Udala se za američkog advokata ruskog porekla Gleba Glinku i preselila u SAD gde je nastavila školovanje i 1991. godine završila specijalizaciju u oblasti palijativnog zbrinjavanja (briga za smrtno bolesne).

Majka je dva sina. Jedno vreme živela je i u Kijevu, da bi se potom 2007. godine vratila u Moskvu kada je i osnovala fond "Pravedna pomoć".

Od početka sukoba u Uklrajini Jelisaveta Glinka više puta odlazila je u Lugansk i Donjeck da podeli humanitarnu pomoć. Od 2015. godine nekoliko puta posećivala je Siriju u sklopu humanitarnih aktivnosti fonda, i bila je angažovan u isporuci i distribuciji lekova i organizovanju medicinske pomoći civilnom stanovništvu u Siriji.

Ogranci fonda "Pravedna pomoć" deluju i u Jermeniji i Srbiji. O Glinkovoj snimljen je film 2009. godine. Iz braka sa Glebom Glinkom ima dva sina. Doktorku Lizu početkom decembra odlikovao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...