HAN O PROŠIRENJU: Zapadni Balkan ima konkretnu perspektivu ulaska u EU
Foto: Fonet/AP

Intervju

HAN O PROŠIRENJU: Zapadni Balkan ima konkretnu perspektivu ulaska u EU

Planeta -

BEČ -– Evropski komsar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han ističe da zemlje zapadnog Balkana imaju konkretnu perspektivu na članstvo u EU.

On je u intervjuu bečkom dnevniku Kurir, na pitanje da li rasprava o EU ima negativne posledice po približavanje zemalja zapadnog Balkana, kazao da to nije nikako slučaj.

HAN NE DIŽE RUKE OD ANKARE: Sporazum o izbeglicama funkcioniše, dijalog s Turskom treba nastaviti

"Za Tursku imamo mandat za pregovore s otvorenim ishodom. Za zemlje zapadnog Balkana postoji konkretna perpsketiva za članstvo u EU", podvukao je Han. Kada je reč o opasnosti radikalnog islamizma i terorizma u Evropi, on je kazao da je stari kontinent suočen sa potpuno novom strukturom pretnje.

"Ranije su ciljevi napada bile poznate ličnosti, a danas svi mogu biti pogođeni. U EU, i izvan nje, mora biti intenzivirana i poboljšana saradnja i razmena podataka", naglasio je Han. Evropska komisija, kako je podsetio, je predala nekolicinu predloga za efikasniju borbu protiv terorizma.

"Važna je i prevencija. Ssto je bilja ekonomska situacija, što više mladih imaju perspektivu u svojim zemljama porekla to su manje podložni radikalnom razvoju. Na tome radim u okviru evropske susedske politike. Nedavno dogovoreno partnerstvo u vezi migracije se bavim tim problemom", kazao je Han.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track