POMEŠALI SPERMATOZOIDE: Zbog stravične greške holandske bolnice 26 parova možda čeka tuđe dete!
Foto: Printscreen Yt

Veštačka oplodnja krenula po zlu

POMEŠALI SPERMATOZOIDE: Zbog stravične greške holandske bolnice 26 parova možda čeka tuđe dete!

Planeta -

Holandski centar za medicinski potpomognutu oplodnju sapštio je da je moguće da je 26 žena oplođeno spermom pogrešnog čoveka, piše BBC.

Iz Medicinskog centra Univerziteta u Utrihtu poručuju kako je za sve kriva "proceduralna greška", koja se dogodila u razdoblju od aprila 2015. do novembra 2016.

Polovina parova koji su se podvrgnuli ovom tretmanu već očekuje dete, ili su ga već dobili. Iz Medicinskog centra kažu kako su svi obavešteni, i u saopštenju poručuju kako im je žao što su parovi morali da prime ovu vest.

"Za vreme oplodnje, spermatozoidi jednog para koji je bio podvrgnut tretmanu, verovatno su se spojili s jajnim ćelijama preostalih 26 parova. Stoga postoji mogućnost da su jajne ćelije oplođene spermom drugog muškarca, a ne onoga koji je trebalo da bude otac", piše u njihovom saopštenju.

"Verovatnost mala, ali ne treba isključiti mogućnost"

Iako je verovatnost da se to dogodi mala, "ne treba isključiti tu mogućnost", dodaju iz Centra. Postupak kome su parovi bili podvrgnuti zove se Intracitoplazmatsko iniciranje spermatozoida (ICSI) i razlikuje se od in vitro oplodnje.

Kod ove tehnike, jedan spermatozoid se pomoću pipete ubrzgava pravo u žensku jajnu ćeliju. Veruje se kako je jedan od laboratorijskih tehničara u periodu između aprila 2015. i novembra 2016. koristio neprikladne pipete pri ubrizgavanju spermatozoid.

Iako je svaki put uzeo novi pipetu, tehničar je uvek koristio isti gumeni vrh, sve dok u njemu nije pronašao tragove sperme, nakon čega je digao uzbunu. Gumeni vrh bi inače trebalo da ima imati pročišćivač, ali ovaj ga nije imao, rekao jeportparol Centra BBC-u.

Svima će biti ponuđen DNK test

Od 26 parova koji su se podvrgnuli ovom tretmanu, devetoro je već dobilo dete, a još četiri žene su trudne. Preostalih 13 embriona je zamrznuto. Svi parovi bi narednih dana trebalo da se sastabnu s lekarima iz Centra, a biće im ponuđena mogućnost da urade DNK test.

Ovaj centar godišnje obavi oko 700 ovakvih postupaka. Holandsku grupu za podršku neplodnim parovima, Freju, šokirala je ova vest.

"Jako je osetljiva stvar kada kada želite dete, pogotovo ako to nije prirodnim putem. Ljudi bi trebali da imaju stopostotno poverenje u metodu za koju se odluče", poručili su.

(BBC)

ISTRAGA O SMRTI DEČAKA (4) IZ LAZAREVCA: Saslušani svedoci u postupku protiv lekara iz Tiršove

BIZARAN TREND NA ZAPADU: Sve više devica koje same rađaju decu jer se plaše seksa, evo i kako

BOGATI SU, ALI DŽABE: U ovoj zemlji je nevino pola populacije do 34 godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track