(VIDEO) PUSTILI SEVIL ŠAJDE NIZ VODU: Rumunija ima novog kandidata za premijera
Foto: Printscreen YouTube/Euronews

Neće novu političku krizu

(VIDEO) PUSTILI SEVIL ŠAJDE NIZ VODU: Rumunija ima novog kandidata za premijera

Planeta -

BUKUREŠT - Rumunski Socijaldemokrati predložili su drugog kandidata za premijera, Sorina Grindeanua (43), pošto je njihov prvi predlog, Sevil Šajde, u utorak odbacio predsednik Rumunije.

"Odlučili smo da ne gurnemo zemlju u novu političku krizu i zato smo odlučili da iznesemo novi predlog", kazao je lider PSD Liviu Dragnea posle sastanka svoje levičarske stranke, preneo je AFP.

Novi kandidat Grindeanu je bivši ministar komunikacija.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis juče je odbacio predlog levičarske Socijaldemokratske partije da imenuje Sevil Šajde za mandatara za sastav nove vlade.

"Pažljivo sam procenio argumente za i protiv i odlučio da ne imenujem gospođu Sevil Šajde", rekao je Johanis novinarima. On je pozvao socijaldemokrate, koji su pobedili na parlamentarnim izborima, i njihovog koalicionog partnera Savez liberala i demokrata (ALDE) da daju nov predlog za premijera.

Da je izabrana, Sevil Šajde bila bi prva žena i prva muslimanka premijer Rumunije (Foto: Reuters)
Da je izabrana, Sevil Šajde bila bi prva žena i prva muslimanka premijer Rumunije (Foto: Reuters)

Socijaldemokratska partija zajedno sa dogogodišnjim saveznikom Savezom liberala i demokrata ima apsolutnu većinu u dvodomnom parlamentu od 465 poslaničkih mesta, odnosno 250 poslanika, što im omogućava da lako daju vladi glas poverenja i usvoje zakone, prenosi Rojters.

Lider socijaldemokrata Liviu Dragnea, čija je stranka pobedila na parlamentarnim izborima, predložio je 21. decembra Šajde za premijerku. Da je izabrana, Šajde bi bila prva žena premijer i prva muslimanka na toj poziciji u Rumuniji.Šajde, koja je manje poznata javnosti, bila je ministarka za regionalni razvoj šest meseci u 2015, a prethodno je u tom ministarstvu radila od 2012. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track