(VIDEO) PREOKRET U KREMLJU: Ipak nije isključen terorizam kao uzrok pada Tu-154!
Foto: Printscreen Ruptly TV

Brifing za novinare

(VIDEO) PREOKRET U KREMLJU: Ipak nije isključen terorizam kao uzrok pada Tu-154!

Planeta -

Očigledno je da tehnika nije radila dobro. Zbog čega, ustanoviće stručnjaci. Napravili smo tehničku komiiju da to utvrdi, a preliminarni rezultati biće objavljeni u januaru, izjavio je novinarima Maksim Sokolov, ministar saobraćaja i šef Istražne komisije zadužene za ispitivanje pada aviona Tu-154, u kom su poginule 92 osobe.

Istraga je pokazala da je došlo do otkazivanja brzinomera visinomera, posle čega je letelica počela da gubi kontrolu, kazao je Sokolov je na brifingu za novinare i dodao da ipak nemoguće reći tačan uzrok dok se ne izvrše sva ispitivanja.

"Okončali smo glavni deo operacije, ali potraga će biti nastavljena bez obzira na praznike", rekao je Sokolov dodajući da se preliminarni rezultati istrage očekuju u januaru. Dosad je pretraženo 130 kvadratnih kilometara mora i morskog dna, a ronioci su izvukli 13 velikih delova olupine, više od 2.000 malih fragmenata, 19 tela i 230 delova tela, naveo je on.

Maksim Sokolov: U toku je DNK identifikacija (Foto: Printscreen Sputnjik)
Maksim Sokolov: U toku je DNK identifikacija (Foto: Printscreen Sputnjik)

Prema njegovi rečima, očigledan tehnički kvar bio je uzrok pada aviona, ali za zvanični zaključak čekaće se kraj istrage. Avion se gotovo raspao od samog udara u površinu mora, ali stručnjaci kažu da imaju dovoljno materijala da utvrde šta je uzrok nesreće.

"Glavni cilj sada nam je da identifiujemo žrtve. Već su u toku testovi DNK", dodao je on.

Paralelno s tehničkom istragom, koju sprovodi Ministarstvo odbrane, policija i službe bebednosti rade na istrai takođe, kazao je Sokolov dodajući da će zvanični zaključci istrage biti objavljeni kad svi podaci budu sakupljeni i ispitani. Ljudi iz ministarstva odbrane kažu da ljudski faktor nije isključen kao jedan od uzroka nesreće.

Zamenik ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijan izjavio je da to ministarstvo ima sve resurse za uspešnu potragu.

"Voleo bih da naglasim ulogu Centra za nacionalne krize. Zahvaljujući nadzoru iz svemira, sateliti su snimili velike delove olupine. A te podatke potvrdili su ronioci", rekao je Čuprijan.

Sergej Bajnetov: Dešifrovanje crnih kutija potrajaće 30 dana (Foto: Printscreen Sputnjik)
Sergej Bajnetov: Dešifrovanje crnih kutija potrajaće 30 dana (Foto: Printscreen Sputnjik)

Sergej Bajnetov, šef službe bezbednosti leta ruskog ratnog vazduhoplovstva, izjavio je da će dešifrovanje crnih kutija potrajati 30 dana. Takođe je dodao da je posada palog aviona bila iskusna i odlično obučena.

"U jedno smo sigurni - u avionu nije bilo eksplozije, ali terorizam ne može da se otpiše", kaže Bajnetov.

Bajnetov je rekao i da je istraga na mestu pada aviona i dalje u toku, pošto svi delovi letelice moraju da se izvuku iz vode kako bi se došlo do konačnih zaključaka.Prema njegovim rečima, komisija koja istražuje pad aviona razmatra sedam verzija tragedije, pri čemu nijedna verzija nije prioritetna."Na početku istrage bilo je 15 verzija, a sada ih ima upola manje", rekao je Bajnetov.

Predstavnik Ministarstva odbrane Nikolaj Pankov kazao je da je avion bio u vazduhu nešto više od minuta - 70 sekundi, a leteo je brzinom 360-370 kilometara na sat.

"Samo deset sekundi kontrola leta imala je kontakt s avionom, bio je jako kratak", kazao je Pankov dodajući da je u avionu bilo 20 vojnika i da je 11 porodica već dobilo 5,8 miliona rubalja kompenzacije.

Nikolaj Pankov: Radio-kontakt aviona s kontrolom leta trajao samo 10 sekundi (Foto: Printscreen Sputnjik)
Nikolaj Pankov: Radio-kontakt aviona s kontrolom leta trajao samo 10 sekundi (Foto: Printscreen Sputnjik)

Predstavnik Ministarstva zdravlja rekao je da će identifikacija žrtava potrajati četiri nedelje i pozvao je porodice i rodbinu poginulih da pomognu.

Aviona ruskog Ministarstva odbrane "Tu-154" srušio se u nedelju, 25. decembra, u Crno more posle poletanja iz Sočija prema Siriji. Poginulo je svih 92 putnika i članova posade, među kojima je bilo 64 članova vojnog hora i ansambla "Aleksandrov".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track