REVOLUCIONARNO: Francuska otvorila prvi solarni put, a svu energiju koristiće za nešto izvanredno!
Foto: Reuters

Cena je stinica

REVOLUCIONARNO: Francuska otvorila prvi solarni put, a svu energiju koristiće za nešto izvanredno!

Planeta -

Francuska je ovih dana otvorila prvi solarni put na svetu, a za sada se radi samo o testnoj fazi, tj. solarnim je panelima za sada obložen samo 1 kilometar na severozapadu Francuske, u gradu Turuvreu u Normandiji.

Sva energija prikupljena iz solarnih panela biće iskorišćena za napajanje javne rasvete u gradu u kome živi nešto više od 3.400 stanovnika.

Prvi solarni put je otvorila francuska ministarka ekologije, održivog razvoja i energije Segolen Rojal. Ministarka se nada kako će se ova tehnologija razviti u Francuskoj i u inostranstvu uprkos kritikama na visoku cenu i profitabilnost.

Za pokrivanje jednog kilometra puta, i to samo jedne traka, trebalo je gotovo 2.800 metara kvadratnih solarnih panela koji su koštali neverovatnih 5 miliona evra.

Sigurno se pitate kako će solarni paneli izdržati pod malim i velikim vozilima. Solarne ploče su naime, prekrivene smolom na bazi silicijuma.

Ako sve prođe u redu u probnom periodu Francuska solarnim panelima planira da pokrije 1.000 kilometara auto-puta, a s vremenom, planira da pokrije sve puteve širom zemlje. Inače, Francuska ima više od milion kilometara puteva.

(Dnevnik.hr)

OVO SE RETKO VIĐA: Kućica sa solarnim panelima se nasukala na obalu, a ovu poruku su našli unutra!

(FOTO, VIDEO) AVANTURA NA ŠVAJCARSKI NAČIN: Već 8 meseci putuje po svetu na solarnom triciklu

(FOTO) BRAVO SRBINE: Od limenki piva napravio sistem za grejanje kuće!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track