(VIDEO) IRAN ZADOVOLJAN: Primirje u Siriji je veliko dostignuće
Foto: Reuters

Nada

(VIDEO) IRAN ZADOVOLJAN: Primirje u Siriji je veliko dostignuće

Planeta -

TEHERAN - Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif pozdravio je danas primirje u Siriji, ocenjujući to "velikim dostignućem", koje bi moglo da dovede do ponovnih mirovnih pregovora.

"Prekid vatre u Siriji je veliko dostignuće. Nadogradimo ga tako što ćemo otkloniti korene ekstremističkog terorizma", naveo je Zarif na Tviteru, preneo je AFP.

Primirje u Siriji, dogovoreno uz posredovanje Rusije i Turske, stupilo je na snagu u ponoć po lokalnom vremenu. Sirijska Opservatorija za ljudska prava je objavila da su, dva sata po stupanja na snagu primirja, nakratko izbili sukobi između pobunjenika i vladinih snaga, ali da je sada mirno.

Sporazum ne uključuje teroriste kao što je Islamska država, navodi AFP.S irijska vlada smatra da primirje predstavlja pravu priliku za političko rešenje gotovo šestogodišnjeg rata u toj zemlji.

"To je prava prilika za političko rešenje krize kako bi se okončalo krvoproliće", rekao je ranije sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem sirijskoj državnoj televiziji, uoči stupanja na snagu primirja.

Predsednik Sirije Bašar al Asad rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je spreman da poštuje sporazum o prekidu vatre u Siriji, saopštio je nešto ranije Kremlj. Putin i Asad su razgovarali telefonom i saglasili se da će početak sirijskih mirovnih pregovora u Kazahstanu biti "važan korak ka konačnom rešenju krize", naveo je Kremlj u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track