Hirurg pacijentu Srbinu puštao ustaške pesme

Skandal u Hrvatskoj

Hirurg pacijentu Srbinu puštao ustaške pesme

Planeta -
Bogomir Barbić, bivši lekar bolnice u Novoj Gradiški, bolesniku srpske nacionalnosti za vreme operacije puštao pesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“, a slike amputiranih delova tela kačio na Fejsbuk

ZAGREB - Bolnica strave.Šef hirurgije bolnice u Novoj Gradiški u Hrvatskoj dr Bogomir Barbić otpušten je nakon više godina iživljavanja, pišu hrvatski mediji. Ovaj čovek, koji je dva puta bio poslanik u parlamentu BiH, pacijentu srpske nacionalnosti tokom amputacije prsta puštao je ustaške pesme, a slike amputiranih delova tela svojih pacijenata objavljivao je na društvenoj mreži Fejsbuk.

Prema navodima zagrebačkog Jutarnjeg lista, protiv Barbića je pre izvesnog vremena podneta prijava jer je starijem čoveku, Srbinu, u operacionoj sali tokom teškog zahvata puštao ustašku pesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“. Barbić je tada tvrdio da je to izmišljotina koja ima za cilj da naruši njegov ugled.Takođe, slike okrvavljenih delova tela pacijenata kojima je radio amputaciju kačio je na Fejsbuk. Iako je više puta opomenut da to ne sme da čini, Barbić se pravdao da time ne narušava privatnost pacijenta jer se ne zna ko je na slici.

Uz slike operacija i amputacija, Barbić je na svom Fejsbuk profilu imao razne proustaške simbole, zatim sliku Josipa Broza Tita označenog kao metu, grb Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske (NDH), koji se od sadašnjeg hrvatskog grba razlikuje po tome što počinje belim umesto crvenim poljem, i slike ratnog zločinca Anta Gotovine.

Kad se digla hajka, hirurg je sve sporne fotografije izbrisao s Fejsbuka.Inače, dr Barbić radi u Novoj Gradiški od 2006, kada je došao iz Busovače u BiH, gde je, navodno, iza njega ostao dug od 450.000 evra. Politički je angažovan, izabran je za doživotnog predsednika ogranka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Busovači i dva mandata je bio poslanik u parlamentu BiH.

Barbić je smenjen pre deset dana, tek iz drugog pokušaja, a to je nakon političkog manevrisanja uspeo da uradi ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić. Upravnik bolnice u Novoj Gradiški, dr Zoran Jukić, takođe je smenjen s te dužnosti zbog finansijskih, ali i drugih problema. Tu ustanovu za kratko vreme napustilo je šest lekara, a hodnicima su navodno puzale i zmije.

Napustio bolesnu decuDoktor Barbić odavno je poznat po neetičnosti. Kao vojni lekar Hrvatskog veća odbrane (HVO), on je 1993. naredio evakuaciju 50 medicinskih radnika bolnice za mentalno hendikepirane u Fojnici, prepustivši na milost i nemilost ratnim dešavanjima 200 dece koja su bila tada na lečenju. O tom slučaju pisao je čak i Njujork tajms, a jedan oficir plavih šlemova UN tada je rekao da je taj čin bio monstruozan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track