PARLAMENT IZGLASAO: Rumunija dobila novu socijaldemokratsku vladu!
Foto: Rojters

Ništa od prve premijerke

PARLAMENT IZGLASAO: Rumunija dobila novu socijaldemokratsku vladu!

Planeta -

Nova rumunska vlada koju vode socijaldemokrate na čelu sa premijerom Sorinom Grindeanuom dobila je danas poverenje nacionalnog parlamenta i zvanično je izglasana.

Rojters navodi da je vlada imala "komotnu razliku" prilikom glasanja i da ovo predstavlja povratak socijaldemokrata na vlast posle jednogodišnje pauze.

Za vladu koju će voditi 43-godišnji Grindeanu glasalo je 295 poslanika, a protiv je bilo 133 članova parlamenta. Vladajuća rumunska Socijaldemokratska partija (PSD), koja je pobedila na parlamentarnim izborima 11. decembra, prethodno je predložila ministre.

"To je vlada sastavljena od ljudi sa iskustvom, stručnim znanjem i radnom etikom potrebnom da se primeni program naše vlade", kazao je novinarima lider PSD Liviu Dragnea.

Sevil Šajde, koju je stranka prvobitno imenovala za mandatara, što je predsednik Rumunije Klaus Joanis odbio, biće zamenica premijera i ministarka za regionalni razvoj.

Za ministra spoljnih poslova imenovan je sedamdesetpetogodišnji Teodor Melaskanu koji je ušao u ministarstvo spoljnih poslova tokom komunitičke ere, navodi AP. Melaskanu je bio ministar spoljnih poslova od 1992. do 1996. godine a nekoliko dana i 2014. godine. On je takođe bio na čelu rumunske spoljno obaveštajne agencije, podseća AP.

U vladi će između ostalog biti dugogodišnji poslanik Viorel Stefan koji je na čelu ministarstva finansija, a na čelo ministarstva pravde imenovan je levičarski poslanik Florin Jordake. Za ministra rada predložena je Lia Olguta Vasilesku, protiv koje je prošle godine podignuta otpužnica za korupciju i zloupotrebu položaja u cilju pribavljanja i pranja novca.

FOTO: Rojters
FOTO: Rojters

Grindeanuova partija je odnela ubedljivu pobedu na izborima 11. decembra i, zajedno sa koalicionim partnerom ALDE, ima 250 od ukupno 465 poslaničkih mesta u oba doma parlamenta.

Rumunski predsednik Klaus Joanis je 30. decembra prihvatio da na mesto premijera dođe Grindeanu, 43-godišnji bivši zamenik gradonačelnika Temišvara, podseća Rojters. Predsednik Rumunije je prethodno odbacio predlog levičarske Socijaldemokratske partije da imenuje Sevil Šajde za mandatara za sastav nove vlade.

FOTO: Rojters
FOTO: Rojters

AP je ranije preneo da bi Šajde, da je izabrana, bila prva žena premijer i prva muslimanka na toj poziciji u Rumuniji. Klaus je, kako navodi ta agencija, bio protiv nominacije Šajde zbog podrške koju je njen suprug, rođeni Sirijac, izrazio sirijskom predsedniku Bašaru Asadu na društvenim mrežama. Šajde, koja je manje poznata javnosti, bila je ministarka za regionalni razvoj šest meseci u 2015, a prethodno je u tom ministarstvu radila od 2012. godine.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track