ROĐENA PORODICA ŽELI DA JE UBIJE: Roditelji je vezivali lancima za krevet, a sada živi OVAKO!
Foto: Printscreen/Facebook/CNN International

Vezivali je lancima za krevet

ROĐENA PORODICA ŽELI DA JE UBIJE: Roditelji je vezivali lancima za krevet, a sada živi OVAKO!

Planeta -

U noći kada se njena sestra udavala, Zuberah je bežala koliko je noge nose. Roditelji su je lancima vezivali za krevet, ali to veče je bilo drugačije.

Kuća je bila puna gostiju i ona je mogla slobodno da se kreće. Dok su roditelji bili zauzeti gostima, ona je pobegla i potražila advokata.

Ispričala je da je pobegla od muža nasilnika, ali sada je roditelji teraju da se ponovo uda. Uverena je da će je roditelji ubiti ukoliko ne pristane na brak, piše CNN.

Zuberah je danas jedna od 14 žena u skloništu za žene u Lahoreu, višemilionskom gradu u Pakistanu. Sve žene kažu da su pobegle u strahu od roditelja. Žive u strahu da će završiti kao još jedna broj epidemije koja je 2015. godine uzela više od 1.000 života. Epidemija ubijanja iz časti.

Pakistanske vlasti konačno su uradile nešto da bi zaustavile ove okrutne zločine čiji koreni potiču još iz plemenskih i kulturnih običaja koji su često bili kazne za nečasno ponašanje.

Prema novim zakonima, za ubistvo je minimalna kazna 25 godina zatvora, a pre su porodice žrtve mogle da oproste zločine i ubica bi nastavio da živi kao da se ništa nije dogodilo. Ponekad su majke oprostile sinovima ubistvo ćerke, ponekad su ubice plaćale kompenzaciju žrtvama.

Azmat Bibi oprostila je ubicama njenog sina, tada 22-godišnjeg Gulama Abasa. Kako piše u policijskom izveštaju, komšije su optužile Gulama da je u vezi s njihovom kćerkom tinejdžerkom Kiranom. Ubili su ih oboje. Azmat nije prihvatila novac, ali je nakon dve godine oprostila ubicama, a među njima bili su Kiranin otac i brat.

"Moram da živim za mog drugog sina koji je i dalje živ", ispričala je Azmat.

Aktivisti kažu da je novi zakon prvi korak u napredovanju, ali upozoravaju da je još dug put do potpune zabrane ubijanja iz časti. Saba Šeik, šefica ranije spomenutog skloništa kaže da se nada da će zakon bar donekle smanjiti broj porodica koje razmišljaju o ubijanju ćerki.

Kroz sklonište Dastak prošlo je više od 7.500 žena za njegovih 26 godina postojanja. Žene mogu da uče zanate, da ostave decu u vrtiću, ali i da imaju savetovanje. Naoružani čuvari stoje ispred skloništa u svako doba dana ili noći.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja