ESKTREMNI DŽIHADISTI SLOBODNO ŠETAJU NEMAČKOM: U svakom trenutku mogu da nas napadnu!
Foto: Printscreen YouTube/STYRIA

Nemci u strahu

ESKTREMNI DŽIHADISTI SLOBODNO ŠETAJU NEMAČKOM: U svakom trenutku mogu da nas napadnu!

Planeta -

Predsednik biroa za zaštitu ustavnog poretka u Nemačkoj Hans-Georg Masen stao je u odbranu nemačkih bezbednosnih službi posle optužbi da su zakazale u slučaju napadača na berlinski božićni sajam.

"Kolege u zajedničkom štabu za obranu od terorizma su postupile profesionalno. Ja ne vidim šta su to pogrešili", rekao je Masen u razgovoru za nemačku novinsku agenciju DPA.

Tunišanin Anis Amri, koji se sumnjiči da je 19. decembra ukradenim teretnim vozilom uleteo na božićni sajam u Berlinu i pritom usmrtio 12 i povredio preko 50 osoba, dok je posle nekoliko dana ubijen u sukobu s italijanskom policijom, slobodno se kretao Nemačkom iako je trebalo da bude proteran u Tunis.

U nemačkoj javnosti se već danima kritikuje postupak bezbednosnih službi zbog činjenice da je Amri bio dobro poznat vlastima kao nasilni islamista i kao osoba kojoj je u Nemačkoj odbijen zahtev za azilom.

Nadležni za slučaj Amri tvrde kako nije bilo zakonskih temelja za njegovo hapšenje.

"Nije bilo dovoljno dokaznih materijala za njegovo hapšenje", rekao je Masen.

FOTO: Printscreen/Twitter
FOTO: Printscreen/Twitter

On je takođe dodao kako se službe moraju osloniti na izvore koji im stoje na raspolaganju.

"Moramo imati u vidu da u Nemačkoj postoji još potencijalno opasnih islamista i da ih ne možemo sve pratiti", rekao je Masen.

Prema saznanjima Saveznog biroa za borbu protiv kriminala (BKA), u Nemačkoj je trenutno 548 islamista svrstano u kategoriju "akutno opasnih", dakle kao osoba za koje se u svakom trenutku može očekivati da će napasti.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Otprilike polovina njih se trenutno ne nalazi u Nemačkoj, a oko 80 ih služi zatvorsku kaznu. Obaveštajne službe procenjuju da ekstremnoj islamističkoj sceni u Nemačkoj pripada oko 1200 osoba.

Nakon napada u Berlinu sve više političara traži mere protiv potencijalno opasnih islamista, poput pritvora do trenutka proterivanja, ali i bolju koordinaciju pokrajinskih i saveznih bezbednosnih službi.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track