TRAMPOV ŠEF KABINETA: Možda bude odgovora na rusko hakovanje!
Foto: AP, PTS CNN

Novi predsednik priznao umešanost

TRAMPOV ŠEF KABINETA: Možda bude odgovora na rusko hakovanje!

Planeta -

Budući šef kabineta novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa Rens Pribus izjavio je danas da je Tramp primio zaključak obaveštajnih agencija o umešanosti Rusije u sajber napade, sa ciljem remećenja predsedničkih izbora u SAD i dodao da će "možda biti odgovora na hakovanje", prenosi Rojters.

Kako se navodi, to je ogromna promena i prvo priznanje nekog člana Trampovog tima da je Moskva umešana u hakovanje i naknadno objavljivanje mejlova Demokratske stranke za vreme kampanje za predsedničke izbore 2016. godine.

Tramp je ranije stalno odbijao tvrdnje da su mu Rusi pomagali, uz obrazloženje da su te optužbe proizvod njegovih političkih protivnika koji hoće da podriju njegovu pobedu.

Pribus je u izjavi za Foks njuz rekao da je Tramp prihvatio činjenicu da u ovom konkretnom slučaju "entiteti iz Rusije" stoje iza upada u "organizaciju i operativu" Demokratske stranke.

Pribus je dodao da Tramp planira da naredi obaveštajnim agencijama da preporuče šta treba da se radi, a da će u zavisnosti od tih preporuka "možda biti odgovora" na rusko hakovanje.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Američki obaveštajni zvaničnici objavili su u petak izveštaj u kojem se navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin izdao naređenje da se utiče na predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

U izveštaju o ruskom hakovanju tokom izbora u SAD, s kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, tvrdi se da je ruska vlada razvila "jasnu sklonost" prema Trampu.

FOTO: AP
FOTO: AP

U verziji izveštaja za javnost od 25 strana, navodi se da ruski napori utiču na predsedničke izbore 2016. godine i predstavljaju "najnoviji izraz dugogodišnje želje Moskve da podrije liberalni demokratski poredak predvođen SAD-om".

Tvrdi se da je cilj mešanja Moskve bio da se podrije poverenje javnosti u američki demokratski proces, omalovaži kandidatkinja Demokratske partije Hilari Klinton i "naudi" njenom izboru za predsednika SAD.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track