POVRATIĆEMO SVAKI PEDALJ SIRIJE! Asad spreman da razgovara o miru, ali pod jednim uslovom...
Foto: Ap 23 3 2013

U granicama Ustava

POVRATIĆEMO SVAKI PEDALJ SIRIJE! Asad spreman da razgovara o miru, ali pod jednim uslovom...

Planeta -

Sirijski predsednik je istakao kako u mirovnim pregovorima moraju učestvovati sirijske opozicione grupe, a ne one koje podržavaju strane sile.

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je kako je njegova vlada spremna da pregovara o svemu u vezi sa predloženim mirovnim razgovorima u Kazahstanu, ali dodao da nije jasno ko će na tim razgovorima predstavljati opoziciju, kao i da još nije zakazan datum. Asad je naveo kako je delegacija sirijske vlade spremna da otputuje u Astanu kada datum konferencije bude određen.

"Spremni smo da raspravljanju o svemu, ali moja pozicija je u vezi s ustavom. Ukoliko žele da diskutujemo o tome, onda moramo razgovarati o ustavu", rekao je Asad sugerišući kako bilo kakve ustavne promene moraju prvo proći referendum.

Sirijski predsednik je istakao kako u pregovorima moraju učestvovati sirijske opozicione grupe, a ne grupe koje podržavaju Saudijska Arabija, Francuska i Velika Britanija.

"Ko će predstavljati drugu stranu? Još uvek ne znamo. Da li će to biti prava sirijska opozicija?", rekao je Asad za sirijsku državnu agenciju SANA.

Na pitanje zaštio sirijska armija krši primirje, Asad je odgovorio da je uloga sirijske armije da povrati oblast blizu Damaska gde pobunjenici kontrolišu snabdevanje vodom.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

"Teroristi su zauzeli glavni izvor vode za Damask, usled čega 5 miliona civila nema pristup pijaćoj vodi više od tri meseca. Uloga sirijske armije je da oslobododi tu oblast", objasnio je Asad.

Sirijski predsednik je rekao, posle pitanja o oslobađanju Rake, de fakto prestonice ID u Siriji, kako je uloga sirijske vlade da oslobodi svaki pedalj Sirije i uspostavi kontroluz nad čitavom zemljom.

"Pitanje je samo kada i šta su naši prioriteti. To (oslobađanje Rake) je vojna stvar povezana sa planiranjem i prioritetima", dodao je sirijski predsednik.

(Middle East Eye)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track