(VIDEO) PENTAGON USPEŠNO TESTIRAO ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Za ovo jato dronova nema prepreke!
Foto: Printscreen YouTube

Novo naoružanje

(VIDEO) PENTAGON USPEŠNO TESTIRAO ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Za ovo jato dronova nema prepreke!

Planeta -

VAŠINGTON - Pentagon je saopštio da je nedavno uspešno testirao "jato" 103 mini bespilotne letelice i tako ostvario još jedan korak ka novoj vrsti oružja.

Zahvaljujući napretku veštačke inteligencije može da se razmišlja o mini-robotima kojima bi u tu svrhu upravljao čovek, a vojni stratezi ocenjuju da je pred ovakvim tipom novog naoružanja lepa budućnost.

Proizvodnja ovakvih bespilotnih letelica nije skupa a prednosti im je što zbog brojnosti mogu lakše da savladaju neprijateljsku odbranu, navodi se u saopštenju koje kasno sinoć objavilo američko Ministarstvo odbrane.

Pentagon je u oktobru testirao "jato" mini-dronova Perdix, dužine oko 16 centimetara. Letelice su spuštene iz tri borbena aviona F/A-18 Super Hornet. Vilijam Roper uz Službe za strateške kapacitete Pentagona objasnio je da je prednosti ovakvih letelica to što "grupa nema vođu", kao i da se lako prilagodjava ako joj se priključi nova letelica ili ukoliko je neka napusti u slučaju da je oborena.

Službu za strateške kapacitete Pentagona osnovao je aktuelni ministar obrane SAD, tehnofil Ašton Karter, kada je bio drugi čovek te ustanove. Dron Perdix su dizajnirali studenti prestižnog univerziteta Em-Aj-Ti (MIT) 2013. i od tada se neprekidno poboljšava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja