NAČELNIK GENERALŠTABA RUSIJE: Više od 20 civila poginulo u američkom bombardovanju Idliba
Foto: AP

Haos u Siriji

NAČELNIK GENERALŠTABA RUSIJE: Više od 20 civila poginulo u američkom bombardovanju Idliba

Planeta -

Američki bombarder B-52 bez znanja Rusije izveo je 3. januara napad u sirijskoj provinciji Idlib, u kom je poginulo više od 20 civila, saopštio je u utorak načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

"Sećamo se da je 29. septembra prošle godine američka avijacija u oblasti Dejr el Zora izvela napad na vladine snage, nakon čega su formacije DAEŠ-a prešle u ofanzivu“, naveo je on.

"Poslednji takav primer jeste napad 3. januara ove godine bombardera B-52, bez obaveštavanja ruske strane, na naselje Sarmad u provinciji Idlib, koje se nalazi u oblasti u kojoj je na snazi prekid borbenih dejstava. U napadu je poginulo više od 20 civila“, rekao je Gerasimov.

Prema njegovim rečima, međunarodna koalicija na čelu sa SAD za dve i po godine, koliko vodi operaciju protiv terorista DAEŠ-a na teritoriji Sirije, izvela je znatno manje napada od ruske avijacije – svega oko 6.500.

"Nisu postigli nikakve značajne rezultate uprkos tome", naveo je Gerasimov i dodao da je, pritom, zabeležen znatan broj žrtava među civilnim stanovništvom i vladinim snagama. Načelnik Generalštaba Rusije je istakao da je ruska avijacija od početka operacije u Siriji oslobodila od terorista 12,36 hiljada kvadratnih kilometara sirijske teritorije i 499 naselja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track