(VIDEO) SENAT REŠETA TRAMPOVE KADROVE: Ako prođu ispitivanje, tek onda postaće deo kabineta
Foto: Reuters 10 1 2017

Provera

(VIDEO) SENAT REŠETA TRAMPOVE KADROVE: Ako prođu ispitivanje, tek onda postaće deo kabineta

Planeta -

Senator Džef Sešn je prvi izabrani sa liste Donalda Trampa za novi kabinet, koji se danas suočava sa procesom potvrde pred Senatom.

Tramp će zakletvu dati 20. januara, a saslušanja njegovog tranzicionog tima su ubrzana kako bi što pre počeli da rade. Mnogi od njegovih izbora za kabinet su obavijeni kontroverzama jer dolaze iz bogatih poslovnih sredina i imaju kompleksne finansijske istorije.

Sešn je, međutim, bio predmet brojnih kontroverzi u vezi sa njegovim komentarima o rasi.Godine 1986. na potvrđivanju za saveznu sudijsku funkciju, jedan pravnik je svedočio da je Sešn za Kju Kluks Klan izjavio da su mu bili "u redu" dok nije saznao da su "pušili travu".Sešn je kasnije komentarisao da je to izjavio u sarskastičnoj šali i izvinio se zbog toga, rekavši da klan smatra klan smatra "silom mržnje i netrpeljivosti".

Inače, početak rasprave rasprave prekidan je zbog demonstranata u KKK kostimima, dok su i članovi grupe Kod Pink obučenih u Kip slobode takođe prekidali raspravu dobacujući Sešnu.Senatorka Dijana Fejnštejn kritikovala je Sešna rekavši da je zagovarao mučenje vodom i protiv zakona o zločinima iz mržnje. Ona je objasnila da je Sešn tada rekao da nije siguran da su ljudi drugačijeg seksualnog opredeljenja suočeni sa tom vrstom diskriminacije

Neposredno pre nego što je Sešn počeo svoje izlaganje, prekinut je od strane nekoliko demonstranata ali ga to nije pokolebalo.

"Vi znate ko sam ja, znate u šta verujem ... i može verovati da ću uraditi ono što kažem", rekao je Sešn u uvodnoj reči.On je izjavio da je u svojih 14 godina u odeljenju pravde, nadgledao slučajeve krivičnoga gonjenje zbog droge, nasilnih krivičnih dela, niz slučajeva korupcije javnih organa i važnih slučajeva građanskog prava.Sešn je naglasio da podržava rad policije u zajednici.

"Ja sam posvećen naporima za poboljšanje odnosa između policije i zajednica kojima služe", rekao je Sešn. On je rekao da su pozitivni odnosi i dobra komunikacija između policije i zajednica neophodni, kao i da policija treba da snosi odgovornost.

Sešn je potvrdio da će štititi "ljude od pošasti radikalnog terorizma koristeći se svim zakonskim sredstvima".Senator je saopštio da pozicija javnog tužioca generalno nije politička i da svako ko je obavlja mora da bude veran zakonu i ustavu. Sešn je rekao da razume istoriju građanskih prava "i stravičan uticaj koji su nemilosrdna i sistemska diskriminacija i uskraćivanje prava glasa imali na našu afro-američku braću i sestre."

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track