TRAMP POKOSIO AKCIJE NEMAČKIH AUTO-GIGANATA: Pomrsio im konce najavom da će dići porez na uvoz kola
Foto: Fonet/AP

Potres

TRAMP POKOSIO AKCIJE NEMAČKIH AUTO-GIGANATA: Pomrsio im konce najavom da će dići porez na uvoz kola

Planeta -

Akcije nemačkih proizvođača automobila BMW-a, Dajmlera i Folksvagena pale su posle upozorenja novoizabranog predsednika SAD-a Donalda Trampa da će uvesti pogranični porez od 35 odsto na isporuke vozila iz inostranstva na američko tržište.

Sva tri nemačka proizvođača automobila su uložila velika sredstva u fabrike u Meksiku, gde su troškovi proizvodnje niži nego u SAD, računajući na izvoz manjih automobila na američko tržište, izveštava agencija Rojters.

U intervjuu nemačkom listu Bild, objavljenom danas, Tramp je oštro kritikovao nemačke automobilske kompanije što ne proizvode više vozila na tlu SAD.

"Ako želite da pravite automobile u svetu - želim vam sve najbolje. Možete da pravite automobile za SAD, ali za svaki automobil koji uđe u SAD platićete 35 odsto poreza", rekao je Tramp u intervjuu za Bild.

"Poručio bih BMW-u da ako gradi fabriku u Meksiku i planira da prodaje automobile u SAD bez 35 posto poreza - to može da zaboravi ", rekao je Tramp, dodajući da proizvođači vozila umesto toga treba da naprave pogone u Sjedinjenim Državama.

Akcije BMW-a su pale za 0,85 odsto, Dajmlera za 1,54 procenta a Folksvagena za 1,07 posto u jutarnjem trgovanju na berzi u Frankfurtu.

Mercedes-Benc i BMW već imaju značajne proizvodne pogone SAD, gde prave sportska SUV vozila koja donose višu profitnu maržu.

U junu prošle godine, BMW je udario temelje nove fabrike u Meksiku, obećavši ulaganje od 2,2 milijarde dolara do 2019. za godišnju proizvodnju 150.000 automobila.

Dajmler je najavio plan otpočinjanja sklapanja Mercedes-Benc vozila 2018. godine u fabrici vrednoj 1,0 milijardu dolara koju deli sa Reno-Nisanom u Agvaskalientesu, u Meksiku.

Prošle godine Folksvagenova kompanija Audi je otvorila 1,3 milijarde dolara vredan proizvodni pogon kapaciteta 150.000 vozila u blizini Puebla, u Meksiku. Audi je tada saopštio da će praviti električna i benzinska Q5 SUV vozila u Meksiku, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track