RUSI OZBILJNO POBESNELI ZBOG OVOGA: Američka vojska sletela u Norvešku, blizu granice s Rusijom
Foto: Ap 14 Maj 2014

Gomilanje vojske

RUSI OZBILJNO POBESNELI ZBOG OVOGA: Američka vojska sletela u Norvešku, blizu granice s Rusijom

Planeta -

Skoro 300 američkih marinaca iz Severne Karoline stigle je u Norvešku. Raspoređivanje signalizira odstupanje od višedecenijske politike članice NATO ne gomilaju strane trupe na svom tlu.

Sporazum za stacioniranje američkih trupa će trajati najmanje godinu dana. Kontigent koji je došao ove nedelje će se rotirati za šest meseci. Marinci će boraviti bazi Vaernes, u blizini Trondhejma, trećeg grada po veličini.Cilj misije da američke trupe imaju trening u arktičkim uslovima.

"Za prve četiri nedelje će imati osnovnu zimsku obuku, naučiće kako da se koriste skijama i prežive na Arktiku", rekao je Runa Harstad, portparol državne odbrane Norveške, a prenosi Rojters. "To nema nikakve veze sa Rusijom ili trenutnom situacijom."

U martu, marinci će učestvovati u zajedničkoj Viking vežbi, koja će takođe uključiti britanske trupe, dodao je on.Norveška i SAD negiraju ideju da je raspoređivanje trebalo da asocira Rusiju kao deo šire kampanje NATO-a da se suprotstavi onome što nazivaju "ruska agresija" u Evropi, slanjem dodatnih trupa i oružja bliže ruskoj granici.

Jedan od osnivača saveza, Norveška obavezala se da neće gomilati strane snage kako bi ublažila zabrinutost Moskve da bi to moglo da posluži kao platforma za iznenadni napad. Decenijama skandinavska zemlja gomila ogromne zalihe oružja zbog pripreme za mogući sukob, ali je korišćenje dozvoljeno strancima samo za potrebe obuke.

Oslo odbacuje ideju da ovo odstupa od stariha obaveza, rekavši da će se američki vojnici rotirati a ne stacionirati trajno.

"Mi idemo u Norvešku 25 godina tako da stvarno ne znam zbog čega se diže buka", izjavio je General major Nil Nelson, komandant korpusa marinaca snaga Evrope i Afrike za Militari.com. "Mi samo radimo svoj posao, sa više ekonomskog stanovišta", rekao je on i dodao da je cilj ovoga da se američki vojnici nauče preživljavanju u veoma teškim uslovima.

S druge strane, Rusija je saopštila da je zbunjena dozvolom Norveške."Uzimajući u obzir više izjava norveških zvaničnika o odsustvu pretnji Rusije u Norveškoj, voleli bi da razumemo u koje svrhe je Norveška spremna da tako poveća svoj vojni potencijal, posebno kroz stacioniranje američkih snaga u Vaernesu?", upitano je iz ruske ambasade.

Norveška i Rusija dele malu kopnenu granicu daleko na severu. Vaernes se nalazi 1.500 kilometara iz bilo kog dela Rusije, ali arktički program obuke obuhvata putovanje bliže njemu.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track