Najnovije vesti

AZIJA PRED NUKLEARNIM RATOM: Indija pokreće "Hladni start", tenkovi na granici s Pakistanom
Foto: AP

NOĆNA MORA POSTALA STVARNOST

AZIJA PRED NUKLEARNIM RATOM: Indija pokreće "Hladni start", tenkovi na granici s Pakistanom

Planeta

Uprkos pretnjama Pakistana da će "ispaliti prvi nuklearni projektil" ukoliko Indija pokrene "Hladni start", vlada u Nju Delhiju odlučila se na potez koji je doveo Aziju opasno blizu velikog konflikta

Indijska vojska rasporediće više od 460 novih T-90SM tenkova duž granice s Pakistanom, rekao je viši vojni zvaničnik za nedeljnik Džejn Difens. Novi T-90SM MBT je poslednja verzija T-90SM MBT (koji predstavlja modernizovanu verziju T-72MBT) i Rusija ga je napravila specijalno za izvoz, piše Newsweek.rs.

Novi tenkovi će biti dodatak postojećih 850-900 tenkova verzije T-90S Bišma, podeeljeni u 18 pukova, i trenutno raspoređene u indijskim država Radžahstanu i Pendžabu. Nejasno je koliko ukupno tenkova tipova T-90S i T-90SM ima ukupno indijska vojska (procene variraju od 800 do 1.200 tenkova u raznim stanjima borbene gotovosti).

Tenkovi igraju ključnu ulogu u "Hladnom startu" jer se smatraju najvažnijim ofanzivnim oružjima koja mogu da ostvare ograničene proboje u pakistansku teritoriju uz podršku mehanizovane pešadije i vazdušnih napada u roku od 48 do 72 sata uoči vojnog sukoba sa Islamabadom.

Brojni vojni manevri u poslednjoj deceniji ukazuju da se indijska vojska oslanja na takozvane snage trostrukog udara da bi sprovela ofanzivu po doktrini "Hladni start" ali joj nedostaje element iznenađenja. 

Indija je sprovela brojne strukturne promene kako bi prevazišla logističke prepreke i nedostatak potrebne opreme. Verovatno je da će novonaručeni tenkovi T-90SM biti iskorišćeni upravo za "Hladni start", međutim samo tenkovi nisu dovoljni da bi ovaj koncept postao relanost, naročito pošto je Pakistan otvoreno rekao da će "ispaliti prvi nuklearni projektil-

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

Obratni momenat: Da li će Rusija priznati Kosovo u okviru normalizacije odnosa sa SAD

Dug prvi dan u Beloj kući: 9 stvari koje možemo da očekujemo nakon Trampove inauguracije

Grupe za ljudska prava upozoravaju: Ovo je prvi genocid u 21. veku, Rohindže na ivici nestajanja

ISTEKAO DRUGI ULTIMATUM Predsednici ECOWAS poručili Džamehu: Napuštaš sa nama zemlju, ili te sklanjamo oružjem

Naplata ratnog profita: Kako iranska Revolucionarna garda "legalno" pljačka Siriju

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...