OJADIO GAMBIJU: Bivši predsednik ispraznio državnu kasu i pobegao, čak avionom odvezao luksuzna kola
Foto: AP

Opljačkao državnu kasu

OJADIO GAMBIJU: Bivši predsednik ispraznio državnu kasu i pobegao, čak avionom odvezao luksuzna kola

Planeta -

BANDŽUL - Savetnik novog predsednika Gambije tvrdi da je bivši lider te zemlje Jahja Džameh poslednjih nedelja na vlasti ispraznio državnu kasu, ukrao na milione dolara i čak avionom otpremio i luksuzna vozila.

Savetnik Maj Ahmad Fati je to novinarima rekao u Senegalu, gde novi predsednik Adama Berou još uvek čeka da se vrati kući, prenosi AP.

Fati je rekao da će se predsednik "vratiti kući što je pre moguće". Džameh je odneo sa sobom 11,4 miliona dolara, naveo je Fati, napominjući da je to ono što su dosad uspeli da otkriju.

"Gambija je finansijski ojađena. Kase su bukvalno ispražnjene. Takvo je činjenično stanje. To je potvrđeno i u ministarstvu finansija i u Centralnoj banci Gambije", kazao je Fati.

Jahja Džameh ispraznio gambijsku državnu kasu (Foto: AP)
Jahja Džameh ispraznio gambijsku državnu kasu (Foto: AP)

Džameh je ranije u toku dana odleteo iz gambijske prestonice Bandžula pošto je posle silaska sa vlasti, na kojoj je bio 22 godine, rešio da ode u egzil. Pozivajući se na očevice, Rojters prenosi da su vojne jednice zapadnoafričkih zemalja ušle u glavni grad Gambije u sklopu operacije dovođenja na vlast legalno izabranog predsednika.

Autoritarni vođa Džameh preuzeo je vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobedio Berou.

Izabrani predsednik Gambije Adama Berou položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susednom Senegalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track