(VIDEO) NJIHOV ČOVEK: Evo zašto protivnici abortusa zahvaljuju Bogu za Donalda Trampa
Foto: Youtube Printscreen

Pravi izbor

(VIDEO) NJIHOV ČOVEK: Evo zašto protivnici abortusa zahvaljuju Bogu za Donalda Trampa

Planeta -

Protivnici abortusa održali su svoj godišnji marš u San Francisku u Subotu, istovremeno kada je marš žena preotivnica izbora Donalda Trampa.

Ovaj skup je 13. po redu, a održava se svake godine od 197, kada je prvi organizovan u znak protesta zbog odluke Vrhovnog suda da legalizuje abortus. Prema rečima jedne od oranizatora Eve Montin, ovogodišnj skup je posetilo oko 50.000 ljudi. Zajedničkjo im je da su svi podržali dolazak Donalda Trampa u Belu kuću, jer je on iskazao nameru da u Vrhovni sud izabere ćoveka koji se protivi abortusu.

Jedan od učesnika Bil Karpenter je tom prilikom “zahvalio Bogu” što je u Belu kuću izabran Tramp, a ne Hilari Klinton. Zanimljivo je da su učesnike ovog skupa zamoilili da napuste mesto održavanja da se ne bi sreli sa učesnicima marša žena, koje su suprostavljene Trampu.

Broj abortusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smanjen je za milion i na najnižem je nivou od 1974. godine, pokazalo je istraživanje Instituta Gutmaher, koji podržava pravo na abortus u SAD. U studiji se navodi da je u 2014. godini u Americi izvršeno 926.200 abortusa, što je manje za 12,5 posto u odnosu na 2011. godinu kada je izvršeno preko milion abortusa.

Istraživanje pokazuje da od 1.000 žena starosti od 15-44 godine abortira njih 14,6 odsto, što je najniža stopa od kada je Vrhovni sud 1973. godine legalizovao abortus u svim američkim saveznim državama.

(LA tajms/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track