(VIDEO) MISTERIJA EKSPLOZIJE U SIBIRU: Novo istraživanje bacilo naučnike u očaj!
Foto: Printscreen Tweet

do sada su mislili da je to bio meteorit

(VIDEO) MISTERIJA EKSPLOZIJE U SIBIRU: Novo istraživanje bacilo naučnike u očaj!

Planeta -

Velika plamena lopta viđena je kako prelazi preko sibirskog neba 20. juna 1908. godine, pre nego što je ekspolozija sravnila sa zemljom 80 miliona stabala i ostavila za sobom mnogobrojne leševe životinja, ali nije bilo dokaza o ljudskim žrtvama.

Jačina eksplozije bila je kako tvrde naučnici, kao detonacija 185 nukleranih bombi iz Hirošime. Italijanski naučnici proveli su 21 godinu istražujući takozvanu Tungusku eksploziju. Tvrdili su kako je voda iz jezera Čeko ispunila krater, čime su podgrejavana teorija da je tunguski fenomen izazvao meteorit.

"Postalo je toliko vruće, da je bilo nepodnošljivo. Kao da mi gori košulja. Hteo sam da pocepam košulju i bacim je. Onda se začuo jak prasak, odleteo sam nekoliko metara', neke su od izjava svedoka. Jaka eksplozija izazvala je ogromne talase sve do Velike Britanije, a prašina od eksplozije obasjala je noćno nebo iznad Evrope i Amerike.

Naučnike je najviše zbunjivalo to što nije bilo ostataka ruševina poput kratera koje su na površini napravili ostaci meteorita.Italijanski naučnik Luka Gasperini sa Univerziteta u Bolonji dugo je verovao da je upravo jezero Čeko, udaljeno nekih 8 kilometara od epicentra, ta karika koja nedostaje u celoj misteriji.

Seizmološka merenja koja je uradio njegov tim pokazalo je da su se u jezeru sedimenti nakupljali sto godina.

Njihova studija ukazuje na to da je uzorak sa najveće dubine star oko 280 godina, što znači da je jezero verojatno čak i starije. Po italijanskoj teoriji u atmosferu su ušla dva tela. Jedno je eksplodiralo na visini od 8 kilometara, dok je drugo udarilo u Zemlju i stvorilo jezero Čeko.

Međutim, nova studija ruskih geologa baca potpuno novu svetlo na ovaj događaj, piše Daily Mail.

"Osim toga, u tunguskoj oblasti postoje i druga duboka jezera kružnog oblika, koja izgledaju kao jezero Čeko, i verojatno imaju isto geološko poreklo", navodi se u izjavi iz istraživačkog centra Ruskog geografskog društva u sibirskoj oblasti.

'Geološki, jezero izgleda mlado. Ali ne dovoljno mlado da bi bilo jezero-krater, koji je izazvala eksplozija u Tunguziji', pišu lokalni mediji te naglašavaju da razlog za njegovo formiranje i dalje ostaje tajna.

Iako su i dalje brojna pitanja ostala bez odgovora, mnogi smatraju da je ipak reč o meteoritu koji je eksplodirao u zraku. Njima u prilog idu i podaci iz tog dela Sibira iz 2013. godine gde su pronađeni uzorci stena koje imaju meteoritsko poreklo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track