(VIDEO) SBERBANK NA NJUJORŠKOM SUDU: Najveća ruska banka tužena u SAD zbog poslovanja u Rusiji!
Foto: Reuters

Proces

(VIDEO) SBERBANK NA NJUJORŠKOM SUDU: Najveća ruska banka tužena u SAD zbog poslovanja u Rusiji!

Planeta -

NJUJORK - Najveća ruska banka Sberbank optužena je u SAD zbog neprijateljskog preuzimanja ruskog proizvođača granita, navodi se u dokumentima iz njujorškog suda u koji je imala uvid ruska novinska agencija Tass.

Prema dokumentima, američka kompanija PPF menadžement (PPF Management LLC) u novembru je podnela tužbu protiv Sberbanke, njenog direktora Hermana Grefa, kao i protiv Promsvjazbanke i više drugih entiteta u Rusiji.

Tužba je podneta u ime Sergeja Pojmanova i Irine Podgorne, koji su imali kontrolni paket akcija u kompaniji Pavlovskgranit, jednog od najvećih proizvodjača granita. U sudskim dokumentima se navodi da su se optuženi "udružili da iskoriste pad na tržištu" za neprijateljsko preuzimanje Pavlovskgranita, kao i da su optuženi pokušali da uklone tu kompaniju kao rivala.

Od optuženih se traži da plate najmanje 750 miliona dolara - 500 miliona za naknadu štete i 250 miliona dolara za moralnu odštetu.

Herman Gref je optužen a je zloupotrebio svoj ugled i uticaj (Foto: AP)
Herman Gref je optužen a je zloupotrebio svoj ugled i uticaj (Foto: AP)

U dokumentu se navodi da je direktor Sberbanke "koristio svoj ugled i uticaj na vladu da zaštiti postupke optuženih od istrage i ispitivanja u Federalnoj antimonopolskoj službi". Prema sudskim spisima, optuženi su izveli nelegalne operacije u potaji od ruskih vlasti.

U sve to su umešane i američke banke, a dao prikupljenih sredstava je investiran u SAD. Preliminarno saslušanje zakazano je za 20. april.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track