STVARA SE NOVI SVETSKI POREDAK: A ova zemlja zameniće Ameriku kao vodeću silu
Foto: AP

Promena na međunarodnoj sceni

STVARA SE NOVI SVETSKI POREDAK: A ova zemlja zameniće Ameriku kao vodeću silu

Planeta -

Predvođena sigurnom rukom predsednika Ksija Jinpinga, Kina mirno priprema preuzimanje globalnog vođstva od trgovine do klimatskih promjena, piše Rojters u analizi.

Samo nekoliko dana pre nego što je Tramp preuzeo dužnost, Ksi je održao uvodni govor na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u kom je otvoreno branio globalizaciju i naznačio želju Pekinga da preuzme veću ulogu na svetskoj sceni.

Čak i kad je reč o osetljivom pitanju Južnog kineskog mora, Peking nije zagrizao mamac Bele kuće koja je ove nedelje govorila o "obrani međunarodnih teritorija" u tom području. Umesto toga Kina je naglasila svoju želju za mirom i smireno pozvala Vašington da pazi šta govori.

"Vi imate "Ameriku na prvom mestu", a mi "zajednicu zajedničke sudbine za čovečanstvo"", komentarisao je penzionisani general Luo Juan na svom blogu.

"Vi imate "zatvorenu zemlju", a mi "jedan pojas, jedan put"", dodao je, govoreći o kineskom projektu novog Puta svile.

I dok Kina ističe da ne želi preuzeti tradicionalnu američku ulogu svetskog lidera, visoki kineski diplomata rekao je ove nedelje da bi ona mogla biti nametnuta Kini.

"Ako neko kaže da Kina ima vodeću ulogu u svetu, rekao bih da Kina nije ta koja se gura da bude prva nego da su se drugi lideri povukli prepustivši joj mesto", rekao je Zang Jun, glavni direktor Odelenja za međunarodnu ekonomiju pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Takvo razmišljanje potvrdila je ove nedelje odluka Donalda Trampa da istupi iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), udaljivši Ameriku od azijskih saveznika. Nekoliko zemalja koje su ostale u tom sporazumu najavile su da će sada pokušati da uključe Kinu ili da će s njom sklopiti alternativne sporazume o slobodnoj trgovini.

Međunarodna konferencija o "Jednom pojasu, jednom putu" koju Kina organizuje maju nova je prilika da Peking pokaže svoje vođstvo u razvoju globalne infrastrukture i ulaganjima.Drugo područje u kom bi Kina htela da bude predvodnik su klimatske promene. Tramp je do sada odbacivao klimatske promene kao prevaru i pretio da će povući SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

"Što se Kine tiče, moj predsednik je jako jasno, kristalno jasno, dao do znanja da će Kina ispuniti svoje obveze", istaknuo je Li Junhua, šef Odelenja za međunarodne organizacije i konferencije pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Nije uvek bilo tako. Kina je prošla dug i težak proces učenja da bi postala odgovorna velesila.Godine 2013. Kina je poslala jako malu pomoć Filipinima pogođenima tajfunom Haijanom jer je bila ljuta na Manilu zbog spora oko Južnog kineskog mora, što je čak kritikova kineski državni list Global Tajms.Postoje i pitanja u kojima Kina neće popustiti kao što je Tajvan.

U prvoj službenoj reakciji na Trampovo preuzimanje dužnosti, kineski ministar spoljnih poslova poručio je njegovoj administraciji da mora da shvati važnost načela "jedne Kine", koje je Tramp doveo u pitanje, a po kom Vašington priznaje kineski suverenitet nad Tajvanom.

Kina očekuje i da je Trampova administracija ostavi na miru kad je reč o ljudskim pravima.Narodni dnevnik, službeni list kineske Komunističke partije, s odobravanjem je dočekao Trampov inauguracijski govor u kom nisu bile spomenute reči "demokratija" niti "ljudska prava"."Možda su se, gledajući unatrag, američki političari oko toga previše uzbuđivali", smatra Peking.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja