Najnovije vesti

AMERKA SE SPREMA ZA RAT U KOSMOSU Hajten: Ruski laseri ugrožavaju naše satelite!
Foto: Profimedia

Rat zvezda

AMERKA SE SPREMA ZA RAT U KOSMOSU Hajten: Ruski laseri ugrožavaju naše satelite!

Planeta

SAD treba da spreče moguću agresiju u kosmosu, izjavio je šef strateške komande oružanih snaga SAD Džon Hajten, ukazavši na kvalitet potencijalnog agresora Rusije i Kine, navodi sajt američkog ministarstva odbrane.

„Treba da sprečimo mogući konflikt u kosmosu“, rekao je general, rekavši da Rusije i Kina izrađuju oružje koja mogu da pogode ciljeve u zemljinoj orbiti.

U Zemljinoj orbiti se nalaze sateliti, uključujući i vojne, zato je ona kritički važna za oružane snage različitih strana, kao i za prenos radija i televizije.

Pritom, on je podsetio da je Kina zvanično izjavila da namerava da osvoji kosmos u isključivo mirovne svrhe. Osim toga, Peking je podržao inicijativu Komiteta UN za korišćenje kosmičkog procesa u mirne svrhe, naveo je Hajten, „ali u isto vreme to je najagresivniji narod u svetu koji proizvodi oružje koje bi u budućnosti mogle baciti izazov SAD“.

Rusija, dodao je general, ima tehnologiju za uništavanje satelita od ’80-ih godina i od tada su se njene mogućnosti značajno povećale. Između ostalog, Moskva ima laserske sisteme za upotrebu u kosmosu „i druge tehnologije koje prete našim satelitima“, naveo je Hajten.

(Sputnik)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...