PRVIH SEDAM DANA U BELOJ KUĆI: 15 odluka kojima je Tramp počeo da menja Ameriku
Foto: Fonet/AP

Doneo brojne odluke

PRVIH SEDAM DANA U BELOJ KUĆI: 15 odluka kojima je Tramp počeo da menja Ameriku

Planeta -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je u prvih sedam dana svog mandata stavio je potpis na 15 odluka, koje je i obećao tokom predizborne kampanje, čime je pokazao da će biti dosledan i u ispunjavanju ostalih predizbornih obećanja.

U petak je potpisao predsedničku uredbu kojom se ograničava ulazak imigranata u zemlju i uvode stroge bezbednosne procedure za izdavanje viza imigrantima. Obustavljen je prihvat svih migranata u SAD u naredna četiri meseca, a broj imigranata koji će godišnje moći da uđu je više nego prepolovljen - sa 110.000 na 50.000. Što se tiče pooštravanja procedura za vize, na 30 dana obustavljen je ulazak migrantima iz "zemalja povezanih terorizmom", među kojima su Irak, Libija, Sirija, Iran, Sudan, Somalija i Jemen.

Jedna od odluka koja je pokrenula brojne rasprave jeste i gradnja zida duž granice sa Meksikom, čiji je cilj onemogućavanje ulaska ilegalnih migranata iz Meksika u SAD i krijumčarenje droge. Tramp je izjavio da će meksičke vlasti snositi troškove za izgradnju zida na granici, što je predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto odbio i otkazao sastanak sa Trampom.

Prva sedmica Trampove vladavine

Portpaol Bele kuće Šon Spajser izjavio je da se procenjuje da će zid od 1.600 kilometara duž granice s koštati oko 25 milijardi dolara i da SAD planiraju da za 20 odsto povećaju porez na proizvode koji se uvoze iz Meksika.Tramp je također potpisao i odluku o prekidanju finansijske podrške gradovima koji štite ilegalne migrante i svim gradovima je uputio poziv da se pridržavaju zakona o migrantima.

Američki predsednik je tokom predizborne kampanje najavio i povlačenje SAD-a iz trgovinskih sporazuma ili ponovne pregovore oko tih sporazuma - i nije odugovlačio. Već početkom nedelje potpisao je odluku o povlačenju zemlje iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), koje okuplja 12 zemalja iz Azijsko-pacifičke regije. O TPP-u se tokom mandata Baraka Obame raspravljalo gotovo dve godine, ali sporazum nije prošao kroz Kongres.

Istog dana kad je inaugurisan, Tramp je stavio potpis na ukidanje reforme o zdravstvenom osiguranju u ovoj zemlji, poznatoj kao Obamaker. Ova reforma u zdravstvu predviđala je mogućnost zdravstvenog osiguranja za 48 miliona osoba koje se do sada nisu nalazile u tom sistemu. Međutim, Tramp je najavio da će njegovim planom o izmeni zakona o zdravstvenom osiguranju biti osigurani svi američki državljani.

Osim toga, Tramp je potpisao i druge odluke, a one se tiču jačanja američke vojske, odobravanje plana za projekat naftovoda koji će preko Severne Dakote isporučivati sirovu naftu u druge delove zemlje, kao i dva akciona plana kojima u narednih 10 godina planira otvafranje 25 miliona novih radnih mjesta i ekonomski rast od četiri odsto.

(RadioSarajevo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track