OVO JE TRAMPOV ČOVEK IZ SENKE: Glavni strateg američkog predsednika
Foto: Reuters

Medijske spekulacije

OVO JE TRAMPOV ČOVEK IZ SENKE: Glavni strateg američkog predsednika

Planeta -

Tektonski poremećaji u svetskoj politici koje je izazvao novi predsednik SAD Donald Tramp posledica su uticaja Stiva Benona, njegovog glavnog stratega i osnivača portala Brajtbart, pišše "Fajnenššel tajms".

Tramp je svega nedelju dana u fotelji predsednika SAD, ali je svet već upoznat sa time ko će biti njegove mete. “Ideja da Tramp treba da bude shvaćen ozbiljno, ali ne bukvalno je mrtva, on je istovetno ozbiljan i bukvalan i on držži svoja obećanja iz kampanje.

To je bilo očigledno već posle njegova prva tri dana“, navodi se u tekstu. Za one koji su zabrinuti zbog moći koja se nalazi u rukama predsednika SAD, njegove akcije su zastraššujuće. “Ipak, oni koji su žželeli radikalne promene su presrećni i konačno vide da predsednik radi ono ššto je obećao u kampanji.

Niko nije srećniji od Stiva Benona, glavnog stratega u Beloj kući. Ekonomski nacionalizam koji je stigao i njegove kuhinje ga je već učinio centrom moći u Trampovoj administraciji“, navodi se u tekstu, prenosi B92. Pored toga, Benon je dobio mesto u komitetu direktora Nacionalnog bezbednosnog saveta, tela koje je svemoćno u donoššenju odluka.“

I dalje je tešško doneti konačan sud o tome ko kontrolišše nivoe moći iza Trampa. Jedan od njih je Majkl Flin, savetnik za nacionalnu bezbednost, a na drugoj strani je Trampov zet Džeret Kušner, koji bi trebalo da bude glavni pregovarač sa stranim vladama. Džžejms Matis sa mesta ššefa Pentagona tek treba da se dokažže, a njemu sledi put u Aziju“, navodi "Fajnenšel tajms".

Pogledajte bonus video: Prva sedmica Trampove vladavine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track