EVROPSKI SUD PRAVDE: Ne primajte azilante povezane s teroristima
Foto: AP

Presuda Lunaniju

EVROPSKI SUD PRAVDE: Ne primajte azilante povezane s teroristima

Planeta -

BRISEL - Zemlje Evropske unije mogu da odbiju zahtev za azil, ukoliko je osoba koja ga traži učestvovala u aktivnostima terorističkih organizacija, čak iako je njihova uloga bila organičena na pružanje logističke podrške, presudio je danas Evropski sud pravde.

"Zahtev za azil može biti odbačen ukoliko je tražilac azila učestvovao u aktivnostima terorističke mreže. Nije neophodno da je tražilac azila lično počinio terorističke akte, podsticao takve akte, ili učestvovao u njihovom izvršenju", naveo je sud.

U pitanju je presuda koju je Evropski sud pravde doneo protiv Marokanca Mostafe Lunanija, čiji je zahtev za azil odbila Belgija pošto ga je belgijski sud osudio 2006. godine na šest godina zatvora za falsifikovanje pasoša za grupu Marokanaca koji su regrutovali džihadiste za Irak.

Navodi se da je Lunani podneo zahtev za dobijanje izbegličkog statusa navodeći da strahuje od progona ukoliko se vrati u svoju zemlju porekla, koja bi ga verovatno smatrala radikalnim islamistom i džihadistom, preneo je AFP.

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) POTRESNO: Bez zimske odeće i dovoljno hrane, ovako izgleda život migranata na -10!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja