TRAMP ZAPOČEO RAT PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Poslao prva oklopna vozila borcima protiv džihadista!
Foto: Reuters

Rat u Siriji

TRAMP ZAPOČEO RAT PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Poslao prva oklopna vozila borcima protiv džihadista!

Planeta -

Arapsko-kurdska koalicija koja se bori protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji saopštila je danas da je prvi put dobila američka oklopna vozila kao i obećanje administracije predsednika SAD Donalda Trampa za "veću podršku".

"Sirijske demokratske snage (SDF) prvi put su dobile američka oklopna vozila. To se desilo posle dolaska na vlast administracije Donalda Trampa, koji je obećao veću pomoć", naveo je Talal Selo, portparol Sirijskih demokratskih snaga.

On je rekao da su ranije dobijali oružje i municiju ali sa oklopnim vozilima ulaze u "novu fazu podrške".

Upitan da li je ovu prvu isporuku oklopnih vozila odobrila prethodna administracija pod predsednikom Barakom Obamom, Selo je rekao da je o ovome svakako odlučila Trampov administracija.

"Bilo je susreta između SDF-a i predstavnika nove administracije i oni su nam obećali veću podršku, posebno u borbi za Raku, glavno uporište Islamske države u Siriji", rekao je portparol.

Novi američki predsednik je prošle nedelje dao svojim vojnim zvničnicima rok do kraja februara da mu predstave plan "za pobedu nad Islamskom državom".

Sirijske demokratske snage, većinom sastavljene od kurdskih snga ali i arapskih boraca, najavile su u novembru veliku ofanzivu za povraćaj Rake.

Ova koalicija formirana je u oktobru 2015. godine uz podršku SAD da istera ekstremiste sa severa Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track