KUPUJE TRI RAJSKA OSTRVA: Tajkun želi da oformi novo Rusko Carstvo... u južnom Pacifiku
Foto: Wikipedia Pixabay

NEPRISTOJNA PONUDA

KUPUJE TRI RAJSKA OSTRVA: Tajkun želi da oformi novo Rusko Carstvo... u južnom Pacifiku

Planeta -

Ponuda koju je ruski biznismen izneo vlastima ostrvske nacije, veća je od godišnjeg BDP zemlje za oko 50 odsto

Vi ste Rus? Umorni ste od hladne zime? Autoritarne metode Vladimira Putina su vas umorile? Onda je ruski biznismen i bivši poslanik Anton Bakov prava stvar za vas. Bakov planira da ponovo uspostavi Rusko Carstvo... na napuštenom ostrvu... u južnom Pacifiku!Bakov planira da kupi nenaseljena ostrva od male pacifičke nacije Kiribati kako bi formirao takozvanu "alternativnu Rusiju", piše Newsweek.rs (http://www.newsweek.rs/). Detalji o tome kako planira to da izvede su još uvek oskudni, ali tokom posede Kiribatiju 27. januara, Bakov je rekao kako planira da investira 350 miliona dolara u ostrva kako bi izgradio hotelski kompleks, koji bi nosio lokalnu ekonomiju i naravno,poveo novu državu ka slavi carstva Romanovih."Ovo je želja velikog broja ruskih patriota koji su nezadovoljni Putinovim režimom", rekla je Bakovljeva supruga za Radio Novi zeland. Iako plan ne podrazumeva tradicionalni oblik stranih investicija, Kiribati verovatno neće cepidlačiti mnogo, s obzirom da je godišnji BDP zemlj 211 miliona dolara, odnosno za 139 miliona dolara manji od sume koju će Bakov uložiti.Bivši predsednik Kiribatija Teburoro Tito, rekaao je za Radio Novi Zeland da podržava dogovor sa Bakovim.

"Ako oni to mogu da urade, bez štete po nas, osim zemlje na kojoj će živeti, ne vidim čemu tolika buka u ovoj fazi", rekao je Tito.Neki smatraju da je ponuda previše dobra da bi bila istinita. Nekadašnji političar sa obližnjeg ostrva Tonga, Sitiveni Halapua, razume zašto se Kiribati našao u iskušenju pred tolikim novcem. "Samo je potrebno imati na umu da ponekad mislimo: 'Ovo je rešenje svih naših probleme', a ispostavi se da ih to samo pogorša", rekao je Halapua.

Bakov, koji je čini se ozbiljan u svojim namerama, oformio je Monarhističku partiju 2012. godine sa ciljem povratka na staro uređenje, ali entuzijazam za povratkom carevine nije naišao na odjek kod Rusa. Možda zbog toga što nisu imali hotelski kompleks na ostrvu, gde su mogli da odu i odmore od svega.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

INTERAKTIVNA MAPA Međunarodni izveštaj o pravima i slobodama: U regionu samo dve države slobodneStrateško partnerstvo u teškom trenutku: Šta dovodi Aleksisa Ciprasa u Srbiju? (FOTO)Trampova odluka izazvala nemoguće: Kako su džihadisti i američke diplomate završile na "istoj strani"NEWSWEEK OTVARA BILDERBERG ARHIVE: Evo kako su rođeni Evropska unija i NATO (FOTO)Bangladeš se uključio u genocidnu akciju: Izbeglice iz Mjanmara prebacuju na nenaseljivo ostrvo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Peščani raj na zemlji: 10 najlepših plaža za opuštanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track