POBEDA NARODNOG USTANKA: Predsednik Rumunije traži poništenje uredbe o korupciji
Foto: Printscreen/ Youtube

Pljušte i ostavke

POBEDA NARODNOG USTANKA: Predsednik Rumunije traži poništenje uredbe o korupciji

Planeta -

Predsednik Rumunije Klaus Johanis saopštio je danas da će od Ustavnog suda tražiti da proglasi neustavnom odluku vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije koja je izazvala masovne proteste u zemlji.

Johanis je rekao da će uredbu vlade izneti pred Ustavni sud, što je poslednja pravna mogućnost da se spreči izmena zakona.

Vlada socijaldemokrata je u sredu ujutru donela hitnu uredbu kojom se dekriminalizuje više dela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra.

Uredbu je desničar Johanis ocenio kao "neprihvatljivu" i "skandaloznu".

Rumunski ministar pravde Florin Jordake, koji je doneo uredbu o korupciji, privremeno je predao dužnost svom zameniku do 7. februara, prenosi Rojters pozivajući se na rumunsku novinsku agenciju.

Donošenje vladine uredbe o dekriminalizaciji brojnih prekršaja, uzrokovalo je masovne proteste u rumunskim gradovima, a agencije navode da su najmasovnije od pada komunizma 1989. godine.

Desetine hiljada ljudi je zbog uredbe protestovalo protekle dve večeri širom Rumunije. Demonstranti ocenjuju da će to pomoći nekim političarima i vladinim saveznicima koji se suočavaju s optužbama za korupciju.

Prema navodima medija, na ulice je sinoć izašlo najmanje 200.000 ljudi. Tokom protesta je povredjeno osam ljudi, a dva policajca i dva demonstranta su prevezena u bolnicu. Policija je privela 20 ljudi, pošto su bacali petarde, kamenice i dimne bombe.

Zbog spornih vladinih mera danas je ostavku podneo ministar za poslovna pitanja, trgovinu i preduzetništvo Florin Žijanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track