(VIDEO) ŠTA ĆE REĆI EU? Evo šta su dogovorili Putin i Orban
Foto: Reuters 03.02.2017.

Planovi

(VIDEO) ŠTA ĆE REĆI EU? Evo šta su dogovorili Putin i Orban

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da će Mađarska uz učešće Rusije početi da sledeće godine proširuje nuklearnu elektranu Pakš, na Dunavu južno od Budimepšte.

Posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Orban je rekao da postoji jedno otvoreno pitanje oko te nuklearne elektrane - kako će se postaviti Evropska komisija, ali je izrazio uverenje da će dogovor Mađarske i Rusije ispuniti uslove Evropske unije, preneo je Tas.

Rusija i Mađarska su u 2014. dogovorile izgradnju novih delova nuklearne elektrane Pakš. Proširenje bi trebalo da izvede ruska kompanija Rosatom, a 80 odsto troškova će biti pokriveno kreditom od 10 milijardi evra iz Rusije.

Orban je rekao da Mađarska želi da se diverzifikuje isporuke ruskog gasa zbog nestabilne situacije u Ukrajini. On je dodao da je ruski predsednik obećao da će Mađarska dobiti neophodne sirovine, gas i naftu.

Putin je rekao da bi gas u Mađarsku mogao da stiže preko Severnog toka 2 i Turskog toka, koji su u planovima i izgradnji.

Putin je rekao da situaciju na istoku Ukrajine otežava vlada u Kijevu kojoj, kako je rekao, treba novac pa se prikazuje kao žrtva.

"Uzrok broj jedna je da ukrajinskom vođstvu treba novac danas i najbolji način da ga dobije jeste da ga iscedi iz EU ili od zasebnih evropskih zemalja ili iz SAD ili iz medjunarodnih finansijskih institucija predstavljajući sebe kao žrtvu agresije", rekao je Putin.

Putin je rekao da se nada da će trezvene snage u Ukrajini sprečiti pogoršanje situacije na istoku te zemlje gde živi pretežno rusko stanovništvo.

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja