FRANCUSKA POLICIJA OTKRILA: Evo odakle je došao napadač sa mačetom kod Luvra!
Foto: AP

Istraga okončana

FRANCUSKA POLICIJA OTKRILA: Evo odakle je došao napadač sa mačetom kod Luvra!

Planeta -

Muškarac koji je danas vitlao mačetom u pokušaju ulaska u pariski muzej Luvr i kojeg su francuski vojnici pogodili iz vatrenog oružja, državljanin je Egipta koji je stigao u Francusku krajem januara.

To je izjavio izvor blizak istrazi, prenosi Rojters.

"Prema prvobitnim nalazima istrage, bio je to egipatski državljanin", kazao je taj izvor.

Muškarac koji je, naoružan mačetom, danas napao i lakše ranio vojnika u centru Pariza u blizini muzeja Luvr, uzvikujući "Alahu ekbar", teško je povređen nakon što je drugi vojnik pucao u njega, a francuske vlasti su pokrenule istragu o napadu koji su okarakterisale kao teroristički.

Za sada nema informacija o identitetu napadača, koji je živ i pored teških zadobijenih povreda. Načelnik pariske policije Mišel Kado potvrdio je da je napadač imao mačetu i dva ranca i da je pokušao da uđe u podzemni tržni centar kod Luvra, prenose francuski mediji.

Kado je rekao i da u rancima nije nađen eksploziv, javlja AFP. Premijer Bernar Kaznev okarakterisao je taj napad kao "po prirodi teroristički". Policija veruje da je napadač delovao sam i da je nameravao da izvrši teroristički napad, a uhapšena je još jedna osoba zbog sumnjivog ponašanja, navodi Rojters.

Jedan vojnik je danas oko 10:00 sati pucao na napadača nakon što je on mačetom napao drugog vojnika iz četvoročlane patrole koja je redovno na dužnosti u okolini čuvenog muzeja.

Policija navodi da je taj muškarac napao vojnika mačetom jer mu nije dozvoljeno da sa dva ranca uđe u tržni centar ispod muzeja, a potom je na napadača pucao drugi vojnik. Napadač, kod koga su pronađene dve mačete je, prema navodima medija, ranjen u stomak, nakon što je pet hitaca ispaljeno u njega.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na Tviteru ranije danas objavilo da se "u oblasti Luvra odvija ozbiljan bezbednosni incident" i da upravo intervenišu bezbednosne snage, a takođe je apelovalo da se ne šire lažne informacije.

Odmah nakon napada blokirano je mesto napada, kao i obližnja stanica metroa. Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se u muzeju nalazilo oko 1.000 ljudi u trenutku napada i da su zadržani unutra, na bezbednom.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

AP navodi da je situacija kod Luvra sada uglavnom mirna i da se osoblje vratilo na posao u podzemnom tržnom centru ispod muzeja. Do najnovijeg incidenta došlo je u trenutku kada su u Francuskoj na snazi najviše bezbednosne mere, s hiljadama pripadnika bezbednosnih snaga koji patroliraju prestonicom posle niza napada u poslednih par godina.

Vojnici u uniformi sa automatskim puškama redovno patroliraju oblašću oko Luvra, jedne od glavnih turističkih atrakcija u Parizu koja privlači milione posetilaca svake godine.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track