Najnovije vesti

EUFORIJA NA VOL STRITU: Tramp ukinuo još jedan Obamin zakon!
Foto: Reuters

Dod-Frank ode u prošlost

EUFORIJA NA VOL STRITU: Tramp ukinuo još jedan Obamin zakon!

Planeta
11:02h

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se naređuje revizija Dod-Frank zakona iz 2010. godine, kojim se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija

Taj zakon bio je odgovor Baraka Obame na katastrofalnu finansijsku krizu iz 2008./2009. godine, koju su rizičnim, neodgovornim i nemoralnim poslovanjem izazvale velike banke, uglavnom njihov investicioni deo, i rejting agencije.

Zakonom su uvedena brojna ograničenja u finansijskom poslovanju i smatra se najopsežnijom takvom regulativom još od vremena F.D.R--a i Velike depresije 30-ih godina prošlog veka, a ime je dobio prema dvojici poslanika demokrata koji su ga predložili u Kongresu.

Od stupanja zakona na snagu mnogi ljudi na Vol Stritu mu se protive, tvrdeći da ih previše ograničava u poslovanju. Prošle nedelje je Tramp, izabran na krilima otpora establišmentu, rekao ono što je Vol Strit želeo da čuje godinama.

"Dod-Frank je katastrofa. Napravićemo velike promene u vezi sa time", rekao je Tramp za zakon kojim je, između ostalog, kreirana i Kancelarija za zaštitu potrošača čija je uloga da osigura da banke, kreditori i druge finansijske kompanije pošteno tretiraju američke potrošače.

Glavni ciljevi tog zakona bio je da se više nikad ne ponovi situacija u kojoj država milijardama porezkih obveznika mora da spasava banke koje su "prevelike da bi smele da propadnu".

Trampova administracija tvrdi, međutim, da zakon nije postigao svoje ciljeve i da se naprosto radi o primeru prevelike kontrole vlade nad finansijskim tržištima, što je tradicionalna mantra svih republikanaca kad su u pitanju velike banke i velike firme. Naravno, ovakva vest je izazvala talas oduševljena na Vol Stritu i evropskim berzama.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...