VELIKA POBEDA GRAĐANA RUMUNIJE: Vlada povukla spornu uredbu!
Foto: Kurir

Protesti urodili plodom

VELIKA POBEDA GRAĐANA RUMUNIJE: Vlada povukla spornu uredbu!

Planeta -

Građani Rumunije su uspeli! Rumunska vlada povukla je spornu uredbu o dekriminalizaciji mnogih slučajeva korupcije, tvrdi koalicioni partner vladajućih socijaldemokrata Kalin Taričeanu.

19:21 - Rumunska vlada povukla je spornu uredbu, tvrdi koalicioni partner vladajućih socijaldemokrata.

To je rekao Kalin Taričeanu, lider stranke ALDE, manjeg koalicionog partnera vladajuće stranke.

"Ovo (se dešava) zato što nemamo šta da krijemo", rekao je Taričeanu za privatnu televiziju RomaniaTV, prenosi Rojters.

18:58 - Okupljeni su pokušali da naprave živi lanac kod zgrade parlamenta, ali im to nije pošlo za rukom, javlja rumunska agencija Ađerpres.

Prema informacijama saobraćajne policije, saobraćaj je zatvoren u nekoliko susednih ulica. Demonstranti su se na kratko zaustavili ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova gde su održali minut ćutanja za one koji su nastradali u revoluciji 1989. godine.

18:45 - Demonstranti su konačno stigli do Parlamenta gde se nalazi veliki broj pripadnika bezbednosnih snaga. Za sada nema prijavljenih incidenata.

18:32 - Prema prvim procenama, na ulicama Bukurešta trenutno se nalazi oko 20.000 demonstranata koji se kreću prema zgradi Parlamenta.

18:11 - Da građani Bukurešta imaju podršku i u ostalim gradovima Rumunije pokazali su i stanovnici Kluža gde je protest upravo počeo.

17:21 - Vođa vladajuće Socijaldemokratske partije u Rumuniji Liviju Dragnea nagovestio je danas da bi vlada mogla da popusti zbog masovnih protesta.

Dragnea je u intervjuu za DC Njuz rekao da će "predložiti rešenje" premijeru Rumunije Sorinu Grindeanuu. "Možda ćemo pričati o ukidanju uredbe, ako se premijer saglasi", rekao je Dragnea.

Osim toga, on je rekao da ne želi da vidi "Rumune koji se bore protiv Rumuna, ili podeljenu Rumuniju".

To je peti dan zaredom da građani mnogih rumunskih gradova iskazuju nezadovoljstvo zbog sporne odluke vlasti, a za danas su najavili i protestnu povorku do zgrade Parlamenta, gde će biti napravljen i "ljudski lanac".

Učesnici protesta su uglavnom mladi ljudi koji ističu da iza njih ne stoji nijedna politička stranka. Najavljuju da će nastaviti sa ogromnim demonstracijama sve dok rumunska vlada ne povuče uredbu, iako ne traže prevremene izbore.

Juče se samo na Trgu Viktorija u Bukureštu ispred vlade okupilo čak oko 150.000 građana, a očekuje se da taj broj danas bude još i veći.

Demonstranti su proteklih dana nosili rumunske zastave i transparente sa natpisima "Moć narodu" i "Ne nasilju". Takođe, jedan od učesnika protesta držao je krst na kome je pisalo "Pravda za Rumuniju", a iza njega je bio i mrtvačke sanduk kao simbolična poruka da se uredbom vlade "sahranjuje pravda".

Tokom jučerašnjeg dana, rumunski ombudsman Viktor Čorbea, koji je prvobitno podržao vladinu uredbu o korupciji, promenio je mišljenje i najavio da će pred Ustavnim sudom osporiti taj dekret koji je izazvao veliko nezadovoljstvo građana.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Rumunija: Narod ustao protiv korupcije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja