RUMUNSKI PREMIJER: Po hitnom postupku ukidamo uredbu, ne želim podele u državi!
Foto: Printscreen YouTube/Euronews

Pobeda građana

RUMUNSKI PREMIJER: Po hitnom postupku ukidamo uredbu, ne želim podele u državi!

Planeta -

Rumunski premijer Sorin Grindeanu izjavio je večeras po objavljivanju odluke o povlačenju sporne uredbe kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, da ne želi podelu zemlje, kao i da odgovornost za konfuziju koje je ona izazvala u javnosti, snosi ministar pravosuđa.

"Posle svih ovih dana doneli smo nekoliko odluka. Najpre sutra ćemo na sednici vlade po hitnom postupku ukinuti ovu uredbu", rekao je on dodavši da će se pronaći pravni način da ona ne stupi na snagu.

Grindeanu je istakao da ne želi podele u Rumuniji.

"Ne želim podele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podeljena na dva dela, a možda i više delova. Takva situacija je poslednje što želim", naglasio je on dok je na ulicama prestonice hiljade ljudi sa olakšanjem dočekalo ovu odluku.

Premijer je ocenio da nisu svi argumenti u prilog ovoj uredbi dobro predstavljeni u javnosti, navodi rumunska agencija Ađerpres.

"Iz tog razloga nastala je velika konfuzija, a bilo je puno iskrivljenog tumačenja", rekao je Grindeanu u sedištu rumunske vlade u Palati Viktorija.

Za to će, kako je naveo, ministarstvo i ministar pravosuđa snositi i snose svu odgovornost. On je naglasio da još uvek želi da sprovede program vlade.

"Imamo još 12 tačaka koje treba da usvojimo na narednim sednicama vlade u prvom polugodištu i tim merama ćemo omogućiti da se ono za šta su građani glasali - za program vlade - nađe u njihovom svakodnevnom životu", rekao je rumunski premijer.

FOTO: Printscreen/Facebook
FOTO: Printscreen/Facebook

Vlada socijaldemokrate Sorina Grindeanua je na vlasti manje od mesec dana i iznenada je usvojila dekret koji dekriminalizuje zloupotrebu vlasti tako da neka dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je šteta veća od 44.000 evra.

Takođe, parlamentu je dostavila predlog na osnovu kog bi oko 3.000 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora bilo oslobođeno izdržavanje kazne, kako zatvorske ustanove ne bi bile prenatrpane.Donošenje sporne uredbe izazvao je masovne proteste u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Rumunija: Narod ustao protiv korupcije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track