REKORDNO ULAGANJE EVROPLJANJA U RUSIJU: Od izbora Donalda Trampa uloženo preko 700 miliona dolara!
Foto: Shutterstock

Neverovatne cifre

REKORDNO ULAGANJE EVROPLJANJA U RUSIJU: Od izbora Donalda Trampa uloženo preko 700 miliona dolara!

Planeta -

Investicije u ruske obveznice su dostigle rekord zbog poboljšanja odnosa Rusije i SAD i rasta cena nafte, saopštava "Fajnenšel tajms".

Poslednje nedelje januara priliv kapitala u fondove ruskih obligacija iznosio je 140 miliona dolara. Od početka izbora Donalda Trampa za predsednika SAD Rusija je privukla oko 700 miliona dolara investicija.

Zahvaljujući pritoku kapitala porasli su indeksi na berzi. Od izbora Trampa za predsednika indeks MSCI Rusije porastao je za 19 odsto.

Sa tačke gledišta ekonomista "Banke Amerike“, postoji velika verovatnoća da se "sukob“ između Rusije i Zapada završi početkom 2018. godine. Takve prognoze su vezane, kao prvo, za rast nezadovoljstva zbog antiruskih sankcija u Evropi, a kao drugo zbog spremnosti Trampove administracije da ide na kompromise sa Moskvom.

"Rusko-američki odnosi će se, izgleda, popraviti. Pošto će se inflacija najverovatnije smanjivati i Centralna banka će, možda, nekoliko puta smanjiti kamate ove godine, smatramo da će se stanje ruskih obligacija na tržištu popraviti", rekao je za "Fajnenšel tajms" Vin Tin, strateg kompanije "Braun braders Herimen".

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja