Moskva naterala ambasadora SAD da povuče reč
Foto: REUTERS

popustio

Moskva naterala ambasadora SAD da povuče reč

Planeta -
Majkl Makfol priznao da je načinio grešku kada je rekao da su ruske vlasti pre četiri godine nudile mito tadašnjem predsedniku Kirgistana

MOSKVA - Ambasador SAD u Moskvi Majkl Makfol priznao je da je načinio grešku kada je nedavno rekao da su ruske vlasti pre četiri godine nudile mito tadašnjem predsedniku Kirgistana Kurmanbeku Bakijevu da bi otkazao gostoprimstvo Amerikancima u vojnoj bazi na aerodromu Manas u Biškeku.

Makfol je posle oštrog reagovanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova koje je za ovu njegovu izjavu izrečenu pred studentima Više poslovne škole u Moskvi ocenilo da je "daleko izvan granica diplomatskog ponašanja", rekao da će se ubuduće truditi da koristi odgovarajući diplomatski rečnik.

Istom prilikom američki diplomata rekao je studentima da je i američka vlada nudila mito kirgistanskim vlastima da bi zadržala prisustvo u Biškeku, ali da je suma koju su oni ponudili bila "10 puta manja". U međuvremenu je reagovalo i tužilaštvo Kirgistana koje je najavilo da će zvanično zatražiti od Makfola da iznese konkretne podatke o tome ko je, kome i kada nudio mito, ukoliko zaista raspolaže takvim informacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track