AMERIČKI KIP SLOBODE PRVO JE BILA MUSLIMANKA: Neverovatno je šta se sve desilo u međuvremenu
Foto: Printscreen Youtube

Istorija spomenika

AMERIČKI KIP SLOBODE PRVO JE BILA MUSLIMANKA: Neverovatno je šta se sve desilo u međuvremenu

Planeta -

Američki Kip slobode bio je jedan od prvih objekata koje bi migranti između 1892. i 1954. godine videli dok se približavaju Elis ajlandu. Iako se nalazila u SAD, svoj "život" je započela simbolizujući ženu iz Egipta.

Statuu je dizajnirao francuski vajar Frederik Avgust Bartoldi, a predstavlja njegovo široko tumačenje rimske boginje za slobodu Libertas. Međutim, koreni statue ne nalaze se na zapadu, već na istoku.

Naime, CNBS tvrdi da je Kip slobode, "jedan od najmoćnijih simbola američke slobode počeo život kao muslimanka" i da je "prvobitno bila namerava da predstavlja egipatsku seljanku."

Godine 1855. Bartoldi je posetio Egipat da proučava njihove kolosalne statue. Nakon nekoliko godina, njegova namera je bila da napravi stojeću statuu u Port Sajdu na severnom ulazu u Suecki kanal.Prvobitno je bila osmišljena ogromna statua "u odori žene koja drži baklju" a koju je nazvao "Egipat donosi svetlo u Aziju".

Prema Edvardu Berensonu, autoru današnjeg Kipa slobode koncept je bio "gigantska arapska seljanka ili žena felah" koji je promenjen u "ogromnu boginju" nakon što je Ismail Paša, kediv u to vreme, odbio ideju da digne spomenik jer je bio preskup.

Iako je Džordž Adam Smit, u spisima o Siriji i Svetoj zemlji, rekao da bi ženski felah sa crteža mogla da predstavlja muslimanku, hrišćanku pa čak i jevrejsku ženu, Egipat je u 19. veku bio pretežno muslimanski pa se pretpostavlja da je žena na originalnom crtežu bila muslimanka.

Bartoldi je izabran da dizajnira Kip slobode pa je promenio svoj originalni crtež koji pokazuje Libertas, rimsku boginju slobode.(Indy100)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track