Najnovije vesti

NEMCI UPOZORAVAJU: Evropska unija pred krahom, danas je kao SFRJ uoči rata!
Foto: Shutterstock

Neizvesna budućnost Evropske unije

NEMCI UPOZORAVAJU: Evropska unija pred krahom, danas je kao SFRJ uoči rata!

Planeta
00:00h

Sa nacionalističkim smutnjama, ekonomskom krizom i podelama, Evropska unija danas, 25 godina posle potpisivanja sporazuma u Mastrihtu, liči na Jugoslaviju krajem 1980-ih, piše „Dojče vele“, uz ocenu da EU mora da se osposobi da zaista složno deluje, inače će propasti.

foto profimedia
foto profimedia

Nemački portal tvrdi da je ujedinjena Nemačka u Mastriht donela kao miraz ne samo svoju ekonomsku silu već i istorijski uslovljenu slabost, te da je, kao „politički patuljak“, prenela tu osobinu i na EU, a kao primer navodi odsustvo doslednog spoljnopolitičkog stava na Balkanu.Pad EU počeo njenim odnosom prema SFRJ„Možda niko i nije bio u stanju da u godinama posle Mastrihta odmah shvati kakve su greške Evropskoj uniji stavljene još u kolevku, ali ako one budu ignorisane, to bi moglo dovesti do kraja Unije“, upozorava se u tekstu.

Balkanski scenario„Dojče vele“ ocenjuje da je „jedan od prastarih grehova EU bila nesposobnost da pravilno proceni jugoslovensku krizu, da preventivno deluje i spreči rat ili da izvrši ozbiljan mirotvoran uticaj posle izbijanja sukoba“.Kako ukazuje, upravo je Evropska zajednica u vreme raspada južnoslovenske države — a to je bilo vreme rođenja EU — bila nedosledna u zastupanju proklamovanih vrednosti.Ovaj portal ističe da je u vreme Hladnog rata Zapadna Nemačka bila „i privredni div i politički patuljak“.

„Ta osobina se u Mastrihtu prenela i na EU. Za ovih 25 godina patuljak nije ni malo porastao. Potpuno su zakazale i povremene terapije s bezbednosnim i spoljnopolitičkim hormonima rasta. Recimo, još uvek ne postoji konsekventna spoljnopolitička linija na Balkanu. A takozvani Zapadni Balkan, prepušten sebi, periodično se vraća svojim tribalnim korenima“, ističe se u tekstu.

Na unutrašnjem planu, ocenjuje nemački list, Uniji nedostaje sposobnost postizanja konsenzusa.„Tvrd stav Nemačke u svetskoj finansijskoj krizi kao i velikodušnost Berlina za vreme izbegličke krize možda jesu proizvod trenutne nemačke finansijske i humanitarne logike. Ali, nemačka doslednost u toj logici deluje na očuvanje mira u kući kao trajni toksin“, objašnjava portal.

Toksičnost je, ukazuje „Dojče vele“, mogla da se razvije jer su oba stava došla na kraju, a ne na početku lošeg razvoja događaja, a kao primer navodi to da su prilikom prijema Grčke u evrozonu zapadne zemlje Atini glatko progledale kroz prste, a isto se desilo prilikom prijema Bugarske, Rumunije i Hrvatske u EU.„Dablinski sporazum po kojem izbeglice mogu da traže azil samo u zemlji u koju su prvi put kročile na tlo EU godinama je štitio Nemačku preopteretivši sredozemne zemlje. Tvrdoglavo ignorisanje te činjenice napravilo je od Mediterana masovnu grobnicu, a od sirijske tragedije — evropsku izbegličku dramu“, navodi se u tekstu.

Početak kraja

Konstatujući da aktuelno stanje EU sve više podseća na Jugoslaviju uoči raspada, „Dojče vele“ navodi da, ako se katastrofa u bivšoj Titovoj državi može svesti na jednu formulu, onda ona glasi: permanentna redukcija jugoslovenskog društva na navodne zajednice porekla u kombinaciji sa ekonomskom krizom.„Političke i ekonomske protivrečnosti su se preko noći vulgarno etnizirale. Tada je to u očima zapadnih posmatrača izgledalo kao atavizam, odstupanje od glavne struje istorijskog napretka.

Nažalost, 25 godina posle svega, mora se konstatovati da je raspad Jugoslavije označio početak, a ne kraj jednog kobnog trenda“, ističe nemački portal.

„Dojče vele“ predlaže „jednostavnu spasonosnu formulu“: trebalo bi da se zemlje koje čine Uniju udruže u složnu zajednicu vrednosti i tako dosledno nastupe prema okruženju, ali i da primenjuju istinsku solidarnost unutar Unije, i to iz spoznaje da je bolje na vreme ulagati nego posle intervenisati.

„EU mora da dostigne stvarnu solidarnost, finansijsku održivost za sve članice i osposobi se da zaista složno deluje, inače će propasti“, zaključuje nemački portal, uz upozorenje da je vremena sve manje.

(Dojče vele)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...