(VIDEO) SVETI VALENTIN POSVAĐAO PRAVOSLAVCE I KATOLIKE: Na grčkom ostrvu traje višegodišnja prepirka
Foto: Vikipedija

Zaštitnik zaljubljenih

(VIDEO) SVETI VALENTIN POSVAĐAO PRAVOSLAVCE I KATOLIKE: Na grčkom ostrvu traje višegodišnja prepirka

Planeta -

Proslava dana Svetog Valetina na grčkom ostrvu Lezbosu, na kome se čuvaju navodne relikvije ovog sveca izazvala je novi spor između tamošnjih pravoslavaca i katolika, prenela je grčka novinska agencija Ana.

Pravoslavni sveštenik Athanasios Jusmas iz Mitilene, glavnog grada ostrva, "oštro je protestvovao" u ime svojih parohijana protiv proslave u pismu gradskim vlastima.

Zapretio je da će se obratiti sudu kako se crkva u kojoj služi a čija je kupola simbol grada, ne bi više prikazivala na plakatima kojima se ljude poziva na proslavu.

"Mi smo braća i tokom vekova smo se 'svađali', ali naša hrišćanska dužnost je da se pomirimo", odgovorio je u otvorenom pismu vođa mesnih katolika, Leon Kiskinis.

Pripisujući nezadovoljstvo pravoslavaca "nekolicini ograničenih fundamentalista", on je istaknuo da je Sv. Valentin, sveštenik i episkop italijanskog grada Ternija iz 3. veka, priznat mučenikom pre crkvenog raskola na katolike i pravoslavce.

Proslave Dana sv. Valentina počele su na Lezbosu 2015., nakon što su na ostrvo vraćene njegove navodne relikvije, koje se čuvaju u katoličkoj crkvi.

Svečanosti, koje uključuju takmičenje u pevanju i ljubavnim pesmama, završit će u utorak procesijom.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track